Slovenija 13.8.2012 10:30

Na Sinjem vrhu 18. kolonija Umetniki za karitas

Ajdovščina, 13. avgusta - Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se danes začenja 18. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo letošnje kolonije je Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli. Kolonija se bo sklenila 17. avgusta, izkupiček od prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.

Udeleženci letošnje kolonije so Ivana Andrić Todič, Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar. Z Madžarske na letošnjo likovno kolonijo prihajata Buba Posa in Ede Posa. Za dan ali dva bosta sodelovala tudi častna gosta kolonije, ilustratorka Jelka Reichman in kipar Mirsad Begič, pridružili pa se jim bodo še strokovni sodelavci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert.

Poleg ustvarjanja v likovnih ateljejih in na prostem bo likovna kolonija letos ponudila dva dogodka. V sredo, 15. avgusta, bo potekal pogovor o umetnosti in dobrodelnosti s pogledom na prehojeno pot ob polnoletnosti kolonije. V četrtek, 16. avgusta, bo dan odprtih vrat, ko se bodo udeležencem kolonije pridružili tudi drugi ustvarjalci, ob 18. uri pa bo sklepna prireditev s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom.

Dela bodo razstavljena na Sinjem vrhu, na Zemonu, v Gorici, Ljubljani, Mariboru, Trstu, Portorožu, Bovcu, Idriji in po še nekaterih slovenskih krajih.

Na lanski likovni koloniji je po besedah vodje projekta Umetniki za karitas Jožice Ličen nastalo 138 del, prodali so jih 80. Izkupiček v višini 16.000 evrov je bil namenjen družinam v stiski.