Svet 13.8.2012 11:41

V Londonu bodo postavili prvi spomenik Agathi Christie

London, 13. avgusta - Britanska kraljica kriminalk Agatha Christe bo za izjemen doprinos k londonskemu gledališkemu življenju dobila svoj prvi spomenik v Londonu, piše britanski Guardian. Spomenik je delo kiparja Bena Twiston-Daviesa.

Spomenik bo stal v središču londonske gledališke četrti Convent Garden, med ulicama Great Newport in Cranbourn. Agatha Christie, avtorica 66 detektivskih romanov in več kot 15 zbirk kratkih zgodb, je prva dramatičarka, ki je doživela, da so sočasno na West Endu igrali tudi po več njenih del. Njena Mišelovka je ena najbolj uprizarjanih predstav v zgodovini gledališča.

Twiston-Davies je spomenik iz brona, ki je visok 2,5 metra, izdelal po naročilu producenta Mišelovke Stephena Waley-Cohena in avtoričinega vnuka Mathewa Pricharda. Ima obliko velike odprte knjige z avtoričinim poprsjem v sredini. Na knjižnih platnicah so upodobljeni motivi, povezani z življenjem Agathe Christie in njenim delom ter junaki, kot so Miss Marple ali Hercule Poirot.

Spomenik je navdihnilo že samo dejstvo, da je Agatha Christie najbolj prodajana pisateljica na svetu, na njegovo obliko pa je vplivalo tudi mesto, kjer bo stal. Kip naj namreč ne bi oviral mimoidočih, tako se je po besedah Twiston-Daviesa porajala ideja o knjigi.

Ker so k veliki priljubljenosti pisateljice pripomogli tudi prevodi v 50 tujih jezikov, bodo na spomeniku svoje mesto našli tudi naslovi njenih del v tujih jezikih, pa tudi v Braillovi pisavi. "Ideja je, da spomenik od daleč izgleda enostavno, ko pa se mu približate, postanejo vidni detajli," je dejal Twiston-Davies in poudaril, da bo to prvi spomenik, ki ga bo velika pisateljica dobila v Londonu. Odkrili ga bodo 15. novembra ob 60. obletnici premiere Mišelovke, še piše Guardian.