EPK 2012 16.8.2012 12:42

Maribor bo s festivalom Nagib Parkour postal vadbeno ozemlje sodobnega plesa

Maribor, 16. avgusta - Mednarodni festival sodobnega plesa Nagib, ki ga bo Maribor gostil med 20. avgustom in 1. septembrom, v osmi izdaji spreminja svoj format in ime. Plesne dogodke bo pod imenom Nagib Parkour 2012 na osmih lokacijah po mestu ustvarjalo deset koreografov s svojimi sodelavci, ustvarjalni proces pa bo redno odprt za gledalce.

"Odmikamo se od prikazovanja že narejenih predstav in se poglabljamo v proces ustvarjanja. Letos bo deset umetnikov dva tedna ustvarjalo na osmih lokacijah, proces ustvarjanja bo odprt za javnost in jo bo tudi aktivno vključeval. Zato bi lahko rekli, da je Nagib Parkour dvotedenski plesni dogodek," je za STA pojasnila vodja festivala Petra Hazabent.

Gostujoči umetniki bodo Coraline Lamaison in Guillaume Marie iz Francije, Cristina Planas Leitao s Portugalske, Fanni Futterknecht iz Avstrije, Michele Rizzo iz Italije ter slovenski plesalci Mala Kline, Tina Valentan, Luka Martin Škof, Maja Lamovšek in Jasmina Križaj. V ustvarjanje bo aktivno vključen dramaturg Igor Dobričić, ki je tudi sokurator festivala.

Dobričić bo s skupaj z dramaturgom Rokom Vevarjem izvedel še niz treh predavanj-performansov o zgodovini plesa. V Vodnem stolpu in na lokacijah umetnikov bo več dni potekala parkour vadba za občinstvo.

Parkour je v svoji osnovi metoda gibanja, ki se osredotoča na hitro in učinkovito premikanje med ovirami, disciplina, ki uči, kako se kreativno gibati skozi svoje okolje oziroma mesto. Prav tako se koncept Parkourja v umetniškem smislu uporablja kot metoda nakazovanja poti skozi umetniški dogodek, ki poteka na različnih lokacijah.

Večurni dogodki na različnih lokacijah bodo tudi posebnost letošnjega festivala. Festivalska prizorišča bodo poleg Vodnega stolpa Plesna izba Maribor, Kino Udarnik, Fotografski muzej, Salon Rotovž, Narodni dom, Razstavišče Urban, Paviljon v parku in II. Gimnazija.

Nagib Parkour v produkciji Plesne Izbe Maribor je del projekta Premik v Maribor, ki ob Nagibu zaobjema še projekte Modul Dance, Platformo sodobnega plesa in Osvetljeni. Projekt Premik v Maribor letos poteka pod okriljem Evropske prestolnice kulture.