Svet 17.8.2012 6:00

Med gosti Trienala v Porurju tudi Carmina Slovenica

Essen, 17. avgusta - S premiero opere "Europeras 1 & 2" ameriškega skladatelja Johna Cagea se bo danes v mestih ob reki Ruhr začel festival Trienale v Porurju. V prvem letu pod taktirko umetniškega vodje Heinerja Goebbelsa bo gostil številne umetnike z vsega sveta. Med nastopajočimi bosta tudi mariborski zbor Carmina Slovenica in njegova dirigentka Karmina Šilec.

Maribor. Dirigentka zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Dirigentka zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Maribor. Zbor Carmina Slovenica. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Mlade pevke iz Maribora in njihova vodja so s priznanim nemškim režiserjem in skladateljem Goebbelsom sodelovale pri njegovi novi produkciji, glasbeno-gledališkem dogodku "When the Mountain Changed Its Clothing", ki gledalce sooča z zgodbami in vprašanji o koncu otroštva. Predstava bo premierno izvedena 26. septembra v Bochumu, sredi oktobra pa jo bo mogoče videti tudi v Mariboru, kjer bo odprla letošnji gledališki festival Borštnikovo srečanje.

Goebbels je sicer na festival pritegnil več kot 900 umetnikov z vsega sveta, od nove Zelandije, New Yorka, Tel Aviva, Bruslja in Varšave do Maribora. Med gosti bodo izraelsko-ameriški umetnik Michal Rovner, belgijski umetnik Jan Lauwers, ameriški avantgardni režiser Robert Wilson, italijanski režiser Romeo Castellucci in koreograf s Samoe Lemi Ponifasio. Slednji bo predstavil tragedijo Prometej Carla Orffa.

Na trienalu se bo do 30. septembra zvrstilo več kot 30 produkcij, od tega bo 20 svetovnih ali nemških premier, na programu pa so tudi številni koncerti in pogovori z ustvarjalci. Spomeniki industrijske dediščine v tem gospodarsko pomembnem delu Nemčije bodo s tem odstopili prostor glasbi, lepim umetnostim, gledališču, plesu in performansom. Veliko dogodkov je že razprodanih, so sporočili organizatorji.