Na hitro prelistano 18.8.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. avgusta - Pri založbi Sanje so izdali literarno biografijo Nikole Tesla izpod peresa Jeana Echenoza Pobliski, pri Modrijanu pa delo Gustava Flauberta Spomini nekega norca in izbrana mladostna dela. Cankarjeva založba je izdala delo Goceja Smilevskega Sestra Sigmunda Freuda, založba Miš pa dopolnjeno izdajo pesniške zbirke Neže Maurer Drevo spoznanja.

Ljubljana. Pesniška zbirka avtorice Neže Maurer z naslovom Drevo spoznanja. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka avtorice Neže Maurer z naslovom Drevo spoznanja.
Foto: STA

Ljubljana. Romana avtorja Jeana Echenoza z naslovom Pobliski. Foto: STA

Ljubljana.
Romana avtorja Jeana Echenoza z naslovom Pobliski.
Foto: STA

Ljubljana. Roman avtorja Goceja Smilevskega z naslovom Sestra Sigmunda Freuda. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorja Goceja Smilevskega z naslovom Sestra Sigmunda Freuda.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Gustaveja Flauberta z naslovom Spomini nekega norca in izbrana mladostna dela. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Gustaveja Flauberta z naslovom Spomini nekega norca in izbrana mladostna dela.
Foto: STA

POBLISKI - LITERARNI POGLED NA IZUMITELJA NIKOLO TESLA

Jean Echenoz, ki velja za dovršenega stilista, je v Pobliskih umetelno izklesal portret izumitelja, genija in vizionarja Nikole Tesla. V romanu bralec spozna izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja. Nadarjeni priseljenec, ki je življenje v ZDA začel kot slabo plačan pogajalec za Thomasa Edisona, je s svojimi izjemnimi izumiteljskimi darovi postal Edisonov glavni tekmec. S poglabljanjem v zapleteno Teslovo duševnost Echenoz osvetljuje tudi nepričakovana nasprotja v izumiteljevem življenju. Neustrašen, ko ga je obdajala strela, je Gregor trepetal pred žensko, ki jo je občudoval, sposoben prodreti v najbolj izmikajoče se skrivnosti visoke napetosti električnega toka pa je podlegel fantazijam strašnega orožja žarkov smrti. Izstreljen v ameriško kulturno stratosfero si je družbeni prostor delil z Johnom Pierpontom Morganom in Markom Twainom. Roman Goncourtovega nagrajenca je iz francoščine prevedla Anuša Trunkelj. V slovenskem prevodu je na voljo še avtorjev roman z naslovom Grem.

SPOMINI NEKEGA NORCA IN IZBRANA MLADOSTNA DELA - NABOR FLAUBERTOVIH MLADOSTNIH POVESTI

Spomini nekega norca so izšli postuhmno. Obsegajo 23 različno dolgih poglavij. V več poglavjih so nakopičene refleksije, reminiscence, drobci literature po zgledu Rousseaujevih Izpovedi, Mussetove Izpovedi otroka našega časa, Chateaubriandovega Reneja in Goethejevega Wertherja. Pet poglavij je posvečenih usodnemu srečanju z Mario, ki je alter ego velike Flaubertove ljubezni Elise Schlesinger, je v spremni besedi zapisal Ignac Fock, ki je delo tudi prevedel. Flaubertove mladostne povesti, ki jih je spisal med 15. in 18. letom starosti, bralca po sledovih romantične estetike odvedejo v Firence, Španijo, Južno Ameriko ter na Orient. Povesti so prežete z morbidnim ozračjem, parajočo bolečino in strahotnim cinizmom, pa tudi z ljubeznijo, milino in sladostrastjem. Francoski pisatelj Flaubert (1821-1880) velja za enega največjih francoskih in svetovnih romanopiscev. Znan je predvsem po svojem prvem romanu Gospa Bovary.

SESTRA SIGMUNDA FREUDA - ROMAN O ČASU SIGMUNDA FREUDA

Smilevski, avtor romana Pogovor s Spinozo, v tokratnem spregovori o sestrah Sigmunda Freuda. V mojstrskem romanu o času, usodah in značajih odpre vprašanje o morebitni posredni Freudovi krivdi za smrt njegovih štirih sestra. V času, ko je nacistične Nemčija okupirala Avstrijo, je Freud dobil dovoljenje, da sestavi seznam ljudi, ki bodo dobili izhodno vizo in z njim iz Avstrije odpotovali v London. Avtor si zastavlja vprašanje, zakaj na seznam ni napisal imen svojih sester, ki so bile pozneje deportirane v koncentracijsko taborišče. Makedonski pisatelj Goce Smilevski je za ta roman, ki je bil objavljen leta 2010, prejel nagrado Evropske unije za književnost. Delo je poslovenila Sonja Dolžan.

DREVO SPOZNANJA - DOPOLNJENA PESNIŠKA ZBIRKA NEŽE MAURER

Pesniška zbirka Drevo spoznanja, ki je prvič izšla leta 1987, je tokrat dopolnjena z novimi deli pesničinega zrelejšega življenjskega obdobja, vpetimi med obstoječe tri dele in dodanimi v četrti, zadnji del, ki kot življenjska obdobja ciklično zaokrožuje zbirko. V pesmih Maurerjeva na neposreden, brezkompromisen, a vendar pesniško subtilen način razkriva bralcu nove svetove občutenega trpljenja. V liriki Neže Maurer je nekaj antične vedrine in klenosti, nekakšna moška aforističnost, ki je ženskam ponavadi tuja, je o prvi izdaji zapisal Matej Bor. Za Maurerjevo literarna kritika pravi, da je poslednja vitalistka pesniške literature. Napisala je več pesniških zbirk za odrasle in otroke ter prek 80 otroških radijskih iger in povesti, prevedenih v več jezikov.