Slovenija 18.8.2012 4:00

Tartini festival v znamenju 320. obletnice Tartinijevega rojstva

Piran, 18. avgusta - Z nastopom ansambla 1756 iz Salzburga v piranski cerkvi sv. Jurija se bo danes začel letošnji Tartini festival. Mednarodni glasbeni festival, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju, bo letos v znamenju praznovanja 320. obletnice njegovega rojstva. V okviru festivala bodo obeležili tudi 150. obletnico rojstva Claudea Debussyja.

Piran. Poplavljen Tartinijev trg v Piranu. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Piran.
Poplavljen Tartinijev trg v Piranu.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Piran. Tartinijev trg. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Piran.
Tartinijev trg.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Na drevišnjem otvoritvenem koncertu bo kot solist nastopil španski violinist Roberto Gonzalez, na sporedu bodo znameniti Vivaldijevi Štirje letni časi in Tartinijeve skladbe. Posebnost letošnjega uvodnega koncerta je, da bo violinist igral na Tartinijevi violini, ki jo danes hrani Pomorski muzej Sergej Mašera v Piranu.

Festival bo na različnih lokacijah v Piranu in Kopru potekal vse do 8. septembra. Obiskovalci bodo med drugim 24. avgusta lahko slišali kvartet Minetti z Dunaja, ki je po navedbah organizatorjev eden najbolj obetavnih evropskih kvartetov.

V čast Debussyju so povabili francoskega interpreta njegovih skladb, pianista Huguesa Leclerja, ki bo izvajal 24 Debussyjevih preludijev. Predstavil se bo tudi festivalski ansambel Il terzo suono z deli Tartinija, Salierija in Mozarta.

Ob zaključku festivala bo nastopil godalni kvintet Malibran s Sicilije, ki se posveča raziskovanju italijanskega godalnega repertoarja 19. stoletja. Poleg skladb Tartinija, Boccherinija in Bottesinija bo izvajal tudi priredbe italijanskega opernega skladatelja Vincenza Bellinija.

Tartini festival programsko vodita Jasna Nadles in Milan Vrsajkov, tudi ustanovitelja festivala, ki se že desetletje trudita pripeljati v Piran in Slovensko Istro svetovno uveljavljene glasbene izvajalce. Prvič je potekal leta 2002.