Slovenija 21.8.2012 4:00

Na Ljubljanskem gradu začetek festivala Panč

Ljubljana, 21. avgusta - Na Ljubljanskem gradu se bo ob 21. uri začel mednarodni festival stand-up komedije Panč, ki bo v štirih večerih predstavil 20 stand-up komikov. Na festivalu bosta prvič nastopila duo Slon in Sadež, med tujimi gosti pa organizatorji napovedujejo tudi Stevea Hugsa iz Avstralije, Matta Greena iz Velike Britanije in hrvaško komičarko Andreo Andrassy.

Ljubljana, Nebotičnik. Stand-up komik Tin Vodopivec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Nebotičnik.
Stand-up komik Tin Vodopivec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Nebotičnik. Stand-up komik Tin Vodopivec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Nebotičnik.
Stand-up komik Tin Vodopivec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba. Stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Stand-up komik in televizijski voditelj Jonas Žnidaršič. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Stand-up komik in televizijski voditelj Jonas Žnidaršič.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Občinstvo bodo med drugim spravljali v smeh Jonas Žnidaršič, Tin Vodopivec, Pižama, Klemen Bučan in Lucija Ćirović, od tujih komikov pa tudi Nikola Silić iz Srbije in Hrvat Vlatko Štampar.

Vsak večer bo občinstvo zabavalo pet nastopajočih komikov. Pravilo letos že 5. festivala veleva, da mora komik pripraviti nov material, za katerega ima na voljo 15 do 20 minut. Nekaj komikov je letošnji nastop zato odpovedalo, ker nimajo pripravljenega nič svežega, zato pa se bo predstavilo nekaj novih obrazov, ki znajo po besedah komika Vodopivca presenetiti.

Panč velja za prvi festival stand-up komedije v Sloveniji. Na noge sta ga postavila komika Vodopivec in Andrej Težki. Tekom let je postal eden najbolj obiskanih dogodek na gradu, ki je privabil tudi do 1000 obiskovalcev na večer. Od leta 2008 je festival nasmejal več kot 12.000 ljudi, od leta 2009 festival poteka tudi v zimski ediciji.

Prvi poskusi stand-up komedije v Sloveniji so se pojavili okoli leta 2001 z igralcem Jernejem Kuntnerjem, Violeto Tomič in ostalo ekipo. Čista oblika stand-up komedije se je pojavila šele okoli leta 2005. V Kopru je z njo začel stand-up komik Perica Jerković, v Ljubljani se je našlo nekaj posameznikov, v Mariboru je nastal stand-up klub. Festival Panč je nadgradnja tega razpršenega delovanja, ki predstavlja stand-up komike na enem mestu.