Svet 19.8.2012 5:30

Britanski minister Ed Vaizey se je zavzel za Picassovo delo

London, 19. avgusta - Britanski minister za kulturo Ed Vaizey je za sliko Pabla Picassa "Nina con paloma" (Deklica z golobom) določil začasno prepoved izvoza iz Velike Britanije. Sliko je na začetku leta na dražbi od družine Aberconway kupil tujec, Vaizey pa želi, da bi ostala del britanske kulturne dediščine, poroča britanski BBC.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Picasso je sliko Deklica z golobom naslikal v Parizu leta 1901 in velja za eno najpomembnejših zgodnjih del španskega slikarja. Del britanske zbirke umetnin je slika postala leta 1924, ko jo je odkupila R. A. Workman. Kasneje je Workmanova sliko predala priznanemu zbiratelju umetnin Samuelu Courtauldu, ki jo je po smrti leta 1947 zapustil družini Aberconway.

Leta 1970 je valižanska družina Aberconway sliko posodila za razstavo v britanski Narodni galeriji, lani pa je bila na ogled v galeriji Courtauld. Stvari so se začele zapletati, ko so Aberconwayjevi sliko ponudil na dražbo avkcijske hiše Christies, ki je delo na začetku letošnjega leta prodala neznanemu tujemu kupcu. Njena vrednost je ocenjena na okoli 50 milijonov britanskih funtov (slabih 63,7 milijona evrov), navaja BBC.

Vaizey se je za začasno prepoved izvoza Picassovega dela iz Velike Britanije odločil na podlagi priporočila ocenjevalnega odbora za izvoz umetniških del in predmetov, ki so v interesu nacionalne kulture. Odbor je presodil, da je slika tesno povezana z britansko zgodovino in kulturo, hkrati pa ima izjemno umetniško vrednost in pomen za preučevanje Picassovega zgodnjega dela.

Vse odločitve o pridobitvi izvoznega dovoljenja s strani kupca so trenutno odložene do 16. decembra, britanske oblasti pa si želijo, da bi prepoved izvoza podaljšali do 16. junija 2013. Do tedaj nameravajo namreč zbrati ocenjeni znesek 50 milijonov funtov za njen odkup.