Svet 20.8.2012 12:20

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v Makedoniji predstavljal knjige umetnika iz Slovenije

Ljubljana, 20. avgusta - Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je na sedmem mednarodnem festivalu sodobne umetnosti AKTO pripravil pregledno razstavo Štiri strani neba z izborom knjig umetnika, nastalih v Sloveniji med letoma 1965 in 2010. Kot so sporočili z zavoda, je postavitev v prostorih zapuščenega gledališča v središču Bitole delovala nekonvencionalno in slikovito.

Na razstavi Štiri strani neba so bile poleg video projekcij knjig umetnika predstavljena še dela Andrejke Čufer, Mateja Stupice, Mihe Korona, Jureta Engelsbergerja, Jake Železnikarja, Zore Stančič, Mine Žabnikar, Belega sladoleda, Tomaža Furlana, Dejana Habichta, Tanje Lažetić, Marka Pogačnika, skupine OHO in Mladena Stropnika. Ob razstavi je izšla tudi priložnostna publikacija.

Festival AKTO vključuje vizualne, glasbene in performativne umetniške prakse ter teorijo vizualne kulture. Letošnja edicija je nastala v partnerstvu z umetniško skupino ŠKART iz Beograda, Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. in Centrom za sodobno umetnost Stacion iz Prištine.

Osrednja tema festivala, ki je potekal med 9. in 12. avgustom, je bila posvečena fenomenu občinstva.

Na enodnevnem seminarju Poslušati občinstvo je s svojim prispevkom sodeloval tudi slikar in umetniški direktor Galerije P74 Tadej Pogačar.