Svet 21.8.2012 5:00

Matjaž Robavs nastopa na salzburškem poletnem festivalu

Salzburg, 21. avgusta - Baritonist Matjaž Robavs te dni nastopa na prestižnem poletnem festivalu v Salzburgu v predstavi Vojaki (Die Soldaten) nemškega skladatelja Bernda Aloisa Zimmermanna. To je osrednja operna produkcija letošnjega festivala. Nastala je v koprodukciji z operno hišo La Scala iz Milana.

Opera Vojaki je edino dokončano operno delo Bernda Aloisa Zimmermanna (1918-1970) in velja za eno najpomembnejših oper 20. stoletja, ki jo pogosto omenjajo v isti sapi kot opero Vojček Albana Berga. Štiridejanko o ženski v rokah brezsrčnih vojakov je napisal po istoimenski igri Jakoba Michaela Reinholda Lenza. Z velikim uspehom so jo krstno uprizorili leta 1965 v Kölnu.

V Salzburgu jo je režiral Alvis Hermanis, ponedeljkovi premieri pa bodo sledile še štiri ponovitve. Dunajskim filharmonikom dirigira Ingo Metzmacher. Robavs je v njej prevzel vlogo Haudyja, so sporočili z glasbene agencije im.puls.

Robavs je vabilo za sodelovanje na salzburškem poletnem festivalu dobil na odmevnem lanskoletnem debutu v Züriški operni hiši, ko je nastopil na premieri in šestih ponovitvah Janačkove opere Iz mrtvega doma, ki jo je prav tako umetniško vodil Metzmacher.