Slovenija 23.8.2012 4:00

Z delavskim duhom v 15. festival Mladi levi

Ljubljana, 23. avgusta - Z otvoritveno instalacijo japonskega umetnika Kjoheija Sakagučija "Mobile House (Practice for a Revolution)" in predstavo Was ist Maribor? se nocoj začenja jubilejna, 15. izdaja mednarodnega festivala Mladi levi. Letošnji nabor festivalskih predstav bo angažiran in političen, saj bo odražal krizni čas.

Ljubljana, sedež Bunkerja. Plakat festivala Mladi levi 2012. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, sedež Bunkerja.
Plakat festivala Mladi levi 2012.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nocojšnje odprtje festivala na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja bo kljub slavju in velikemu veselju ob 15-letnici festivala bolj podobno sedmini, napovedujejo organizatorji pri zavodu Bunker. Uvodna predstava Was ist Maribor? namreč dokumentira vzpon in propad mariborskega industrijskega giganta Tovarne avtomobilov in motorjev (TAM). Avtorji predstave so Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač.

V sredo in danes začetek festivala po Ljubljani najavlja kamion TAM-a, znan kot Tamič. Na obhodu po mestu ga spremlja Papirniški pihalni orkester Vevče, iz megafona pa odmevajo zgodba o propadu tovarne ter pozivi k solidarnosti.

Festival bo letos skupno ponudil 12 predstav. Slovenske barve bo zastopala še predstava Živalska farma po znanem Orwellovem romanu v režiji Vita Tauferja. Glasbeni gostje 15. Mladih levov bodo srbski new-wave, post-punk izvajalci Pionir 10.

Ekipa festivala bo nadaljevala z lanskim uspešnim projektom Lirični utrinki v mestu, organiziran bo tradicionalni piknik, letos prvič pa bo poskrbljeno tudi za festivalsko kuhinjo. V sklopu festivala bo potekala še okrogla miza z naslovom Kako prelisičiti krizo?.

Mladi levi so v 15. letih festivala na 35 prizoriščih gostili 250 predstav umetnikov iz več kot 40 držav. Vse predstave bodo opisane v jubilejni publikaciji Levopis, ki bo kmalu izšla v slovenščini in angleščini.

Predstave bodo letos brezplačne, vsak obiskovalec pa bo lahko festival po lastni presoji podprl s prostovoljnimi prispevki.