Slovenija 23.8.2012 6:00

V Rušah jubilejni deseti festival kantavtorstva

Ljubljana, 23. avgusta - Mednarodni festival kantavtorstva Kantfest bo letos v Rušah doživel že deseto ponovitev. Jubilejni festival se bo odprl drevi ob 19. uri z razstavo zasnov grafične podobe Kantfesta, sledil bo koncert 13 kantavtorjev, med katerimi bodo trem podelili nagrade, festivalske kante. Večer bo sklenil koncert Xenie Jus, Janija Kovačiča in Adija Smolarja.

Začelo se je pred desetletjem ob spoznanju, da imamo v Sloveniji odlične kantavtorje, ti pa nimajo svojega festivala, je ob jubilejni ediciji povedal kantavtor in vodja festivala Peter Andrej. "Začeli nismo ravno na veliki nogi, a dovolj poskočno, da smo obdržali ritem vsakoletnega dogajanja in prepričali kantavtorske legende, da so nas podprle in sodelovale na festivalu," je za STA povedal Andrej, ki je še posebej ponosen na to, da festival v zadnjih letih pridobiva tudi mednaroden značaj.

Za bronasto, srebrno in zlato kanto festivala se bodo drevi potegovali Viki Baba/Viktor Škedelj, Mihael Lajlar, tandem Katarina Juvančič in Dejan Lapanja, tandem Damir in Gordana Knez, Zvonka Obajdin, Elvis Berljak, Simona Černetič, Zvonimir Varga, Jana Sen, Dražen Pavlič, Peter Pock, Jerry Mažgon ter skupaj še Žiga Gros in Daša Pogačnik. Koncert bodo izdali tudi na zgoščenki. Nastopajoči se med seboj zelo razlikujejo, bistveno pa je, da se predstavijo z doslej še nikoli izdano avtorsko glasbo, ki jo spremlja prav tako avtorsko besedilo.

V nedeljo bo na programu koncert irskih kantavtorjev Shanea O'Fearghaila in Tonyja Bardona ter Herwiga Roglerja iz Avstrije. Nagrajenci se bodo predstavili še na ponedeljkovem koncertu na tradicionalni lokaciji v Domu kulture Ruše.

Festival se bo sklenil s torkovim srečanjem organizatorjev literarnih festivalov in literatov iz Irske, Srbije, Hrvaške, Avstrije, BiH in Slovenije. Dogodek z naslovom Združene države poezije: Zvezde nad nami, zvezde v nas bo tematiziral poezijo v kantavtorstvu, ponudil glasbo in možnost pogleda v zvezdno nebo s teleskopom ob spremljavi gongov, je napovedal Andrej.