Svet 22.8.2012 15:33

APZ Tone Tomšič tekmuje v Arezzu

Firence, 22. avgusta - Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani se ta teden mudi na mednarodnem zborovskem tekmovanju v italijanskem Arezzu, ki sodi v krog tekmovanj za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju. Za vstopnico za najpomembnejšo zborovsko nagrado na svetu se bodo pomerili z zbori iz Italije, Španije, s Filipinov, Poljske in Madžarske.

Pevci bodo pod vodstvom zborovodje Sebastjana Vrhovnika nastopali v treh kategorijah, v katerih se bodo skušali prebiti v sobotni finale za veliko nagrado Arezza, ki bi jih lahko znova popeljal na tekmovanje za veliko nagrado Evrope, so sporočili iz zbora.

Tekmovanje v Arezzu je eno od šestih tekmovanj, katerih zmagovalci se potegujejo za grad prix Evrope v zborovskem petju. V tem krogu so še tekmovanja v madžarskem Debrecenu, španski Tolosi, francoskem Toursu, bolgarski Varni in Mariboru.

APZ Tone Tomšič je doslej že dvakrat osvojil to prestižno nagrado: prvič leta 2002 pod vodstvom Stojana Kureta v Arezzu in leta 2008 pod vodstvom Urše Lah v Debrecenu. To je doslej uspelo le še zboru Philippine Madrigal Singers (1997 in 2007). Tudi Kuret je doslej kot edini zborovodja slavil dvakrat - še leta 2010, ko si je nagrado pripel z moškim zborom Vokalna akademija Ljubljana.