Svet 23.8.2012 5:30

Literarni festival v Berlinu bo gostil skoraj 200 pisateljev

Berlin, 23. avgusta - V Berlinu bo od 4. do 16. septembra potekal 12. mednarodni literarni festival, na katerem bo svoja najnovejša dela predstavilo skoraj 200 pisateljev z vsega sveta. Med uglednimi gosti bosta tudi nobelovka Herta Müller in pisateljica Isabel Allende, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija. Brandenburška vrata, Berlin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija.
Brandenburška vrata, Berlin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Glavna letošnja festivalska tema bo evrska kriza. Vodstvo festivala želi spodbuditi razpravo o kulturnih in duhovnih vrednotah, saj se dandanes preveč osredotočamo na težave gospodarstva. V ta namen je več kot 40 udeležencev napisalo besedila, ki imajo značaj nekakšnega literarnega reševalnega evropskega paketa.

V sklopu Literature sveta se bodo med drugim zvrstili ameriška vzhajajoča zvezda John Green, iranski pisatelj Amir Hassan Cheheltan, nemška pisateljica Herta Müller in čilska avtorica uspešnic Isabel Allende. Poleg priznanih avtorjev se bo festivala udeležilo še mnogo mladih obetavnih literatov.

Festival bo kot običajno obsegal tudi sklop otroške in mladinske književnosti. V berlinski festivalski hiši (Haus der Berliner Festspiele) bo na ogled tudi razstava kitajskih umetnikov z naslovom Vidni in nevidni zapori, na kateri bo razstavljenih tudi nekaj del Ai Weiweija, ostrega nasprotnika kitajskega režima. V nekaterih galerijah pripravljajo razstavo na temo dialoga med literarno in upodobitveno umetnostjo. Novost letošnjega festivala pa je mojstrski tečaj za odrasle pisatelje.

Ob odprtju festivala bo spregovoril pisatelj v izgnanstvu Liao Yiwu, letošnji dobitnik nagrade za mir, ki jo vsako leto podeljuje nemško knjigotrško združenje Deutscher Buchhandel.