Slovenija 23.8.2012 10:11

Ob Blejskem jezeru se znova začenja letni kino

Bled, 23. avgusta - S filmom Umetnik se bo drevi ob 21. uri v Zdraviliškem parku na Bledu začel letni kino, poimenovan Film ob jezeru. Letos bosta KUD E-nota in Kinodvor ob Blejskem jezeru predvajala tri celovečerne filme. Poleg Umetnika bosta to še filma Nevarna metoda in Le Havre.

Letni kino na Bledu bo drevi odprl francoski črno-beli nemi film Umetnik režiserja Michela Hazanaviciusa. V petek bodo v Zdraviliškem parku vrteli film režiserja Davida Cronenberga Nevarna metoda, ki govori o odnosu med očetoma psihoanalize Jungom in Freudom. V soboto pa bo na sporedu film Akija Kaurismäkija Le Havre o prijateljstvu med starejšim moškim in mladim afriškim imigrantom.

Filme za tridnevni letni kino je KUD E-nota izbral v sodelovanju s Kinodvorom. Pri izboru pa so se organizatorji ozirali tudi to, ali bi film v program izbrala novinarka, filmska kritičarka in nekdanja urednica revija Ekran Nika Bohinc, ki je bila leta 2006 začetnica letnega kinu na Bledu, leta 2009 pa so jo ubili na Filipinih.

Kot so zapisali na spletni strani Kinodvora, je Bohinčeva že leta 2006 sodelovala pri pobudi, da se na domačem Bledu, ki že vrsto let pogreša pravi kino, razpne filmsko platno pod zvezdami. S Filmom ob jezeru želijo njeni prijatelji in sodelavci "ohranjati njeno predanost, strast in duha v živem spominu".

Gaber Trseglav iz KUD E- nota upa, da bodo s Filmom ob jezeru lahko nadaljevali tudi naslednja leta. Želi si, da bi lahko občinstvu ponudili še več filmov, vendar je podpora lokalne skupnosti in gospodarskih družb za to prešibka.

Zanimanje za ogled filmov ob jezeru je sicer veliko in vsak film si v zadnjih letih, odkar letni kino ob Blejskem jezeru poteka, v povprečju ogleda okrog 130 ljudi, od tega okrog deset odstotkov turistov, čeprav imajo vsi filmi le slovenske podnapise.

Vstopnica za ogled filma stane štiri evre in jo je mogoče kupiti uro pred začetkom predstave pri blagajni na prizorišču. V primeru dežja bodo projekcije namesto v Zdraviliškem parku v bližnji festivalni dvorani.