Slovenija 23.8.2012 14:39

Vlada ukinila Center sodobnih plesnih umetnosti

Ljubljana, 23. avgusta - Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ukinitvi javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti (CSPU), ki ga je ustanovila julija lani. Zavod je ukinila, ker CSPU s pristojnim ministrstvom ni mogla zagotoviti optimalnih pogojev in finančnih sredstev za začetek delovanja. Prihranek v letu 2012 vlada ocenjuje na 660.000 evrov.

Ljubljana. Koreograf in plesalec Matjaž Farič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koreograf in plesalec Matjaž Farič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ukinitev centra je skladna s smernicami vlade o zmanjšanju proračunskih izdatkov, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

CSPU si je prizadeval razmere, v katerih se nahaja sodobni ples v Sloveniji, strukturno urediti ob najmanjšem finančnem vložku in s tem "zagotoviti največjo možno sinergijo, ki bi slovenski sodobni ples in hkrati Slovenijo še bolj umestila na zemljevid kulturne Evrope," je za STA povedal nekdanji v.d. direktorja javnega zavoda Matjaž Farič, ki dodaja, da z odločitvijo vlade sodobni ples v Sloveniji ostaja na ravni izpred dveh desetletij.

"Stran, ki ukinja center, ni podala nobenih alternativ in predlogov, kako bi nadomestili to izgubo za profesionalni sodobni ples, ki se z velikimi koraki seli v tujino. Moramo povedati, da vse številnejši mladi slovenski plesalci sodelujejo v velikih plesnih skupinah v tujini, ker imajo tam neprimerljivo boljše pogoje, tudi organizacijsko. S tem izgubljamo nacionalni potencial," opozarja Farič.

Vlada je CSPU ustanovila julija lani, ko je bila ministrica za kulturo Majda Širca. "Zelo slabo je, da se po skrbnih in dolgih pripravah ukinja projekt, ki so si ga želeli slovenska plesna scena in vrhunski slovenski plesni umetniki. Slabo je tudi zato, ker ni ponujena nikakršna alternativa, ampak gre za neprijazno, škodljivo potezo, ki sodobni ples pušča v neurejenih razmerah. Tega si zagotovo ne zasluži," je za STA dejala Širca.

"Ne vem več, koliko časa bodo kulturniki dopuščali, da se jih ubija na obroke na vseh nivojih, zagotovo pa na področju slovenskega plesa. Vemo, da se je ples v slovenskem prostoru razvil v močno, aktivno in zelo prepoznavno dejavnost. Zelo mi je žal," je povedala Širca, ki poudarja, da sodobni slovenski ples s to odločitvijo ostaja brez institucionalnega skrbstva.

Septembra lani je vlogo v.d. direktorja zavoda prevzel Igor Teršar, ki je med drugim uredil pravno-formalni status centra ter pripravil investicijski program, program dela in finančni načrt zavoda za leto 2011. Pred novim letom je zaprosil za razrešitev s funkcije v.d. direktorja javnega zavoda.

Januarja so nato na Zaloški cesti odprli vrata poslovnih prostorov javnega zavoda. "CSPU bo ustanova, ki bo spodbujala mednarodno izmenjavo in mreženje ter promovirala raziskovalno dejavnosti na področju teorije in zgodovine sodobnega plesa. Cilj je tudi povezovanje s sorodnimi javnimi in zasebnimi institucijami doma in v tujini, povezovanje z nacionalnimi in drugimi izobraževalnimi programi za sodobni ples ter sodelovanje pri zagotavljanju vadbenih in uprizoritvenih prostorov za umetnike in skupine v skladu z načeli dostopnosti," je takrat vlogo centra opisal Teršar.

Teršarja je po odstopu na položaju v.d. direktorja nasledil Farič, vendar je marca prosil za razrešitev s funkcije. Navedel je več razlogov: neimenovanje sveta zavoda, center ni smel zaposlovati, ker je bilo zaradi sklepa vlade prepovedano sklepanje avtorskih pogodb, ni bilo poskrbljeno za podaljšanje najemne pogodbe za prostore, ki so bili delno obnovljeni s sredstvi zavoda, dokončanje prenove pa bi bilo v danih razmerah negospodarno in nenazadnje - ker po več kot mesecu dni ni dobil pogodbe za delo.

"Varčevanje je prijeten izgovor, dobro se sliši, najbrž so vsi navdušeni ob dejstvu, da se kastrira umetniško dejavnost. Ne gre pa za izračune, ki bi bili upravičeni oziroma dovolj trdni. Varčevanje je zgolj izgovor, da se znebiš nečesa, česar ne želiš, ne ljubiš in ne ceniš," je dodala Širca.