Slovenija 23.8.2012 14:11

Mladinska knjiga predstavila prihajajoče knjižne projekte

Ljubljana, 23. avgusta - Založba Mladinska knjiga je predstavila dela, ki jih bo izdala v prihodnjih mesecih. Na polici s priročniki se bosta med drugim znašla delo Slovenski impresionisti in Veliki atlas Slovenije, leposlovni oddelek bosta obogatila romana Harukija Murakamija in J.K. Rowling, najmlajše bralce pa bo razveselila nova serija Dese Muck.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Veliki atlas Slovenije bo državo predstavil s posodobljenimi topografskimi zemljevidi, dodatno vrednost pa mu dajejo besedila priznanih strokovnjakov, kot so Janez Bogataj, Dušan Plut ali Anton Komat, ter okrog 200 fotografij po izboru Arneta Hodaliča, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja uredništva priročnikov Andreja Peček.

V knjigi Slovenski impresionisti je avtorica Beti Žerovc po besedah Pečkove vse štiri predstavnike te umetnostne smeri (Ivana Groharja, Matijo Jamo, Riharda Jakopiča in Mateja Sternena) umestila v širši evropski kontekst, saj jih veže dejstvo, da so se vsi izobraževali v slikarski šoli Antona Ažbeta v Münchnu.

Za vse, ki radi vrtijo kuhalnico, a jim za to primanjkuje časa, bo izšla kuharica Jamieja Oliverja z naslovom 30 minut za kosilo. Razkriva skrivnost, kako v omenjenem času pripraviti popoln in zdrav obrok. Navdušence nad starodavno kitajsko metodo feng shui pa bo razveselilo istoimensko delo arhitektke Špele Križanowsky, ki bo o skladnosti prostora spregovorilo skozi oči zahodne avtorice.

Velika knjiga o sreči urednika Lea Bormansa bo vsebovala skupek pogledov na srečo izpod peresa 100 strokovnjakov, tudi Andreje Avsec z ljubljanske Filozofske fakultete. Novo delo Rhonde Byrne Čarobnost bo s pomočjo 28 vaj, ki se osredotočajo na hvaležnost, vsebovalo napotke, kako v življenje pripeljati čarobnost.

Mladim radovednežem bosta na razpolago splošna Velika ilustrirana otroška enciklopedija in "najzabavnejša knjiga o državah sveta" Naš planet kot del zbirke Ni za starše.

Uredništvo leposlovja bo v letošnjem letu izdalo prvi dve knjigi iz nove serije Dese Muck Čudežna bolha Megi, ki bo govorila o poznani družinski temi - otrokovi želji po domači živali. Bero otroškega leposlovja bodo dopolnili knjiga Barbare Simoniti o močvirnikih z ilustracijami Petra Škerla, izbrano delo za otroke Kajetana Koviča Kako se vrtijo ure z njegovo stalno likovno spremljevalko Jelko Reichman ter Zlate Grimmove pravljice, ki bodo z ilustracijami Jelke Godec Schmidt izšle ob 200. obletnici prve objave.

Starejšim bralcem bo zanimiva knjiga novinarja Alija Žerdina Omrežja moči, v kateri je raziskal omrežja ekonomske elite v Sloveniji od leta 2004 do leta 2009 in jih podkrepil z grafi, tabelami in slikami. Med tujimi deli je vodja uredništva Andrej Ilc napovedal roman japonskega pisatelja Harukija Murakamija 1Q84, ki skozi kriminalno zgodbo predstavlja ljubezen med moškim in žensko.

V slovenščini bo do konca leta mogoče brati tudi najbolj pričakovano in najbolj varovano knjigo letošnjega leta - prvi roman za odrasle J.K. Rowling "The Casual Vacancy" z delovnim naslovom Prazen stolček. Izšla bo še klasika Alberta Camusa Tujec v novem prevodu Suzane Koncut.

Zbirko Roman pa so pravkar dopolnili trije prevodi. Praško pokopališče Umberta Eca je "zgodovina, ki se bere kot roman, ali roman, ki se bere kot prikrita zgodovina". Roman Mračna plat ljubezni sirskega pisatelja Rafika Schamija, ki je prebežal na Zahod, bo po besedah urednika zbirke Andreja Koritnika zahodnemu bralcu pomagal razumeti Sirijo. Obeta se tudi delo v Franciji živečega afganistanskega avtorja Atiqa Rahimija Kamen potrpljenja, v katerem žena svojemu možu, ki je v komi, pove vse, kar ji leži na duši. Romane so prevedli Vasja Bratina, Urška P. Černe in Metka Zorec.