Slovenija 24.8.2012 4:00

V Murski Soboti sedma in razširjena Fronta sodobnega plesa

Murska Sobota, 24. avgusta - Murska Sobota se tudi letos postavlja ob bok evropskim centrom sodobnega plesa, saj bo tam že sedmo leto zapored potekal mednarodni festival Fronta sodobnega plesa. V razširjenem programu festivala se bo od danes do 1. septembra na številnih dogodkih predstavilo več kot 300 nastopajočih iz vse Evrope.

Murska Sobota, Trubarjev drevored. Grajski dvorec Murska Sobota. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Murska Sobota, Trubarjev drevored.
Grajski dvorec Murska Sobota.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na drevišnjem otvoritvenem dogodku bodo soočili prihodnost sodobnega plesa, vrhunski sodobni ples in ples kot sredstvo komunikacije za običajne ljudi, je za STA povedal umetniški vodja festivala, plesalec in koreograf Matjaž Farič. Osnovnošolci in upokojenci bodo po njegovih besedah pokazali, da sodobni ples ni namenjen le vrhunskim in teoretsko podkovanim izbrancem, temveč je lahko sredstvo za socialno vključevanje in povezovanje generacij.

Med plesnimi predstavami organizatorji izpostavljajo predstavo LOL - Lots Of Love skupine Protein iz Velike Britanije. Na Fronto se s predstavo Pot domov vračajo Les SlovaKs iz Slovaške in Belgije, stari znanci festivala Liquid Loft iz Avstrije pa bodo izvedli svojo najnovejšo predstavo Mush Room - Popolni vrt.

Festival se s prostorskima akcijama Telesa v urbanih prostorih koreografa Willija Dornerja ter Premikajoča galerija koreografinje Ragnhild Olsen seli tudi na ulice Murske Sobote.

Teoretski del festivala zaznamujeta konferenci Umetnost in javni prostor ter pogovor o prihodnosti plesnega izobraževanja, ki jo bo vodil direktor akademije za sodobni ples iz Budimpešte Ivan Angelus.

Festival letos prinaša dvakrat več programa, s svojo lego v bližini treh meja pa privablja tudi mednarodno publiko, so še zapisali pri Zavodu Flota, ki organizira festival v koprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.