Slovenija 25.8.2012 11:00

Ana Netrebko po ljubljanskem koncertu na turnejo s Slovensko filharmonijo

Ljubljana, 25. avgusta - Slovenska filharmonija se pripravlja na projekt, ki se bo z zlatimi črkami vpisal v njeno zgodovino. S slavno rusko primadono Ano Netrebko se bo novembra odpravila na enomesečno evropsko turnejo, na kateri bodo izvajali opero Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega. Najprej jo bodo 30. oktobra izvedli v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Rusija. Primadona ruske operne scene, sopranistka Ana Netrebko. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija.
Primadona ruske operne scene, sopranistka Ana Netrebko.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Svetovno znana sopranistka bo pela v naslovni vlogi, v koncertno izvedbo pa so vključili še nekaj slovenskih izvajalcev. Tako bodo nastopili tudi slovenski pevci: mezzosopranistki Monika Bohinec in Nuška Rojko, sopranistka Theresa Plut ter basist Luka Debevec Mayer.

Poleg omenjenih bodo sodelovali še baritonista Lucas Meachem oz. Aleksej Markov, basist Vitalij Kovaljov, tenorist Sergej Skorohodov, tenorist Džun Ho Jou in drugi, so sporočili iz filharmonije.

Po ljubljanskem koncertu se bodo pevci ter Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor pod taktirko Emmanuela Villauma odpravili na enomesečno evropsko turnejo. Prvi koncert bo 3. novembra v Stuttgartu, dva dni pozneje bodo nastopili v Münchnu v dvorani Münchenske filharmonije. Tretji koncert bo 8. novembra v ugledni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu.

Sledili bodo še koncerti 11. novembra v Parizu, 14. novembra v Berlinu, 18. novembra v Frankfurtu, 21. novembra v Nürnbergu, 23. novembra v Pragi in 27. novembra v Essnu. Turneja se bo končala 30. novembra v slavni Zlati dvorani Dunajskega glasbenega združenja (Musikverein).

Vstopnice za ljubljanski koncert je bilo že od 6. avgusta mogoče kupiti prek spleta, v ponedeljek, 27. avgusta, pa se bo prodaja začela tudi pri blagajni Cankarjevega doma.

Lirična opera v enem dejanju Jolanta je zadnje operno delo Čajkovskega. Libreto je napisal skladateljev brat Modest Čajkovski na podlagi danske drame v verzih Hči kralja Reneja, v kateri je Henrik Hertz literarno upodobil življenje lorenske vojvodinje Jolante. Premierno so jo izvedli leta 1892 v Sankt Peterburgu.