Svet 27.8.2012 6:00

Red Hot Chili Peppers v sredo na zagrebškem hipodromu

Zagreb, 27. avgusta - Ena najbolj priljubljenih rokovskih skupin, kalifornijski Red Hot Chili Peppers (RHCP) bodo v sredo prvič nastopili v Zagrebu. Nastopili bodo na hipodromu, kjer je leta 2009 igrala slavna Metallica. Organizatorji so natisnili 25.000 vstopnic za koncert. Kot predskupini bosta nastopili hrvaška atrakcija 2Cellos in britanski As Able As Kane.

RHCP prihajajo na Hrvaško v sklopu turneje "I'm With You", nastop v Zagrebu pa so potrdili novembra lani. Napovedali so, da radi prihajajo v mesta, v katerih še niso igrali. Oboževalcem so sporočili, da bodo poskrbeli za enkratno vzdušje in obilico zabave. Opremo za koncert so pripeljali v 25 tovornjakih.

Glede na številne glasbene nagrade - med njimi je kar sedem grammyjev - so Red Hot Chili Peppers eden najuspešnejših bendov v rockovski zgodovini. V svoji karieri so prodali več kot 80 milijonov izvodov desetih albumov. Fantje iz Los Angelesa, ki so na skupno pot stopili leta 1983, v svoji glasbi uspešno mešajo različne zvrsti, od rocka preko funka do psihadeličnega rocka.

Organizatorji pričakujejo, da bodo člani banda, v katerem sta iz prve zasedbe pevec Anthony Kiedis in basist Michael Balzary, prispeli v Zagreb večer pred koncertom ali celo na dan koncerta, 29. avgusta.

Hrvaški mediji napovedujejo koncert RHCP kot "najbolj pričakovani glasbeni dogodek letošnjega poletja" in "glasbeno bombo". Deloma tudi zato, ker bosta kot predskupina nastopila 2Cellos.

Druga predskupina bodo As Able As Kane iz Manchestra. Člani zasedbe so leta 1988 začeli uspešno preigravati funk, elektronsko, industrijsko in psihadelično glasbo. V nekaj letih so njihove skladbe zasedale vrhove glasbenih lestvic v Veliki Britaniji in ZDA. Po večletnem premoru so na koncertne odre vrnili leta 2009.

Obiskovalcem koncerta, ki bodo iz drugih hrvaških mest in iz Slovenije v Zagreb prispeli z vlakom, bo ob predložitvi vstopnice za koncert odobren do 40-odstoten popust za vozovnice.