Slovenija 27.8.2012 6:00

Na Festivalu Ljubljana koncert opernih arij z Leom Nuccijem

Ljubljana, 27. avgusta - Začetek zadnjega avgustovskega tedna bo na Festivalu Ljubljana zaznamoval koncert opernih arij, na katerem bo nastopil svetovno znani italijanski baritonist Leo Nucci, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se mu bo pridružila sopranistka Inva Mula. Spremljal ju bo orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Ivana Repušića.

Ljubljana. Vlak, festival Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vlak, festival Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Večer bodo obiskovalcem polepšali z odlomki iz oper Giuseppeja Verdija, Gioacchina Rossinija, Giacoma Puccinija, Alfreda Catalanija in Umberta Giordana.

Baritonist Leo Nucci že nekaj desetletij sodi med najbolj ugledne pevce sveta. Rodil se je leta 1942 blizu Bologne in leta 1967 debutiral v vlogi Figara v Seviljskem brivcu. Po debiju v milanski Scali je bil dolga leta eden njenih pevskih stebrov. V tem času je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in dirigenti.

Leta 1979 je debutiral na Dunaju in od takrat v tamkajšnji Državni operi nastopil več kot 300-krat. Leto pozneje je prvič stal na odru Metropolitanske opere, sledila pa so še druga največja operna gledališča. O njem je bila napisana tudi knjiga z naslovom "Leo Nucci, un baritono per caso".

Sopranistka Inva Mula je doslej nastopila na vseh najpomembnejših opernih odrih vse do Metropolitanske opere v New Yorku, predvsem pa je vezana na milansko Scalo. Nastopa v lirskih vlogah italijanskega in francoskega romantičnega in verističnega opernega repertoarja, ne izogiba pa se niti Mozartu.

V madridskem opernem gledališču je nastopila skupaj s Placidom Domingom v Verdijevi operi Simon Boccanegra, ovacije, ki jih je bila deležna, pa naj bi bile najdaljše, kar so jih kdajkoli zabeležili v tem opernem gledališču, navaja koncertni list. Širši javnosti je znana tudi po vlogi dive Plavilagune v kultnem filmu Luca Bessona Peti element. V Sloveniji je leta 2010 nastopila na novoletnem koncertu orkestra Slovenske filharmonije.

Ivan Repušić je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Dirigiral je vsem hrvaškim orkestrom, pa tudi mnogim tujim orkestrom. Bil je ravnatelj Hrvaške nacionalne opere v Splitu in vodja glasbenega programa festivala Splitsko poletje. Trenutno je šef dirigent zadrskega komornega orkestra in prvi dirigent v Državni operi v Hannovru.

Leta 2009 je postal tudi vodja glasbenega programa Dubrovniških poletnih iger, s katerim je Festival Ljubljana tudi pripravil nocojšnji koncert. Glasbeniki so namreč v soboto z enakim programom sklenili dubrovniški festival.