Svet 26.8.2012 5:30

Berlinska umetniška scena doživlja razcvet

Berlin, 26. avgusta - Berlin se ne ponaša le z več kot 170 muzeji, temveč tudi z živahnim in raznolikim kulturnim življenjem, saj v nemški prestolnici živi in deluje več kot 10.000 umetnikov z vsega sveta. Mesto doživlja pravi razcvet novih zamisli in trendov sodobne umetnosti.

Nemčija, Berlin. Center Berlina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Center Berlina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Berlin turistom in ljubiteljem umetnosti ponuja celo paleto znamenitosti. Pet najbolj znamenitih berlinskih muzejev je razvrščenih na muzejskem otoku (Museumsinsel) na reki Spree, ki je pod Unescovo zaščito.

Mesto pa je dandanes tudi pravi raj za sodobno umetnost. V Berlinu delujejo uveljavljeni umetniki, kot je na primer Danec Olafur Eliasson, ki je leta 2009 ustanovil inštitut za raziskovanje prostora in je znan po velikih inštalacijah, v katere vpleta štiri naravne elemente.

Mnogo umetnikov se druži v studiih ali prostorih nekdanjih tovarn, med katerimi je zelo znan Gerichtshöfe, eden največjih berlinskih hramov umetnosti, kjer se zbira več kot 70 umetnikov.

Stroški bivanja so sorazmerno nizki v primerjavi z drugimi mesti, veliko je tudi primernih prostorov za ustvarjanje in za razstave, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Po padcu berlinskega zidu je veliko umetnikov prišlo v Berlin, ker je bilo v zraku čutiti nov začetek," pravi umetnostna zgodovinarka Miriam Bers. "Danes je za umetnika že skoraj nujno, da ima studio v Berlinu. Umetniki, ki tu delujejo, se zavedajo, kako pomemben je Berlin."

Takoj po padcu zidu, ki je med letoma 1961 in 1989 delil Nemčijo in tudi Berlin, so umetniki zasedli ulico Auguststrasse, oživel pa je tudi prostor okoli nekdanjega mejnega prehoda Checkpoint Charlie, ki je po 2. svetovni vojni ločeval ameriški in sovjetski sektor.

Danes se uveljavljeni umetniki srečujejo večinoma v ulici Potsdamer Strasse. Eno najbolj obiskanih središč umetnosti je tudi nekdanja judovska dekliška šola na Auguststrasse, ki so jo preuredili v galerije in restavracijo.

"Naša naloga je, da v Berlinu ustvarimo umetniške četrti," pravi predsednik berlinskega združenja galerij, Werner Tammen in dodaja, da je Berlin zaradi svoje raznolike ponudbe sodobne umetnosti trenutno zelo privlačen tako za zbiratelje kot druge obiskovalce.

Berlinske galerije bodo septembra pripravile teden umetnosti (Berlin Art Week), s katerim želijo še utrditi pomen prestolnice na mednarodni umetniški sceni.