Svet 25.8.2012 5:30

Kim Ki-duk bo prejel nagrado filmskega festivala v Hamburgu

Hamburg, 25. avgusta - Južnokorejski režiser Kim Ki-duk bo v jubilejnem letu filmskega festivala v Hamburgu prejel nagrado "Douglas Sirk". Izročili mu jo bodo 4. oktobra, ob nemški premieri njegovega najnovejšega filma "Pieta" (Spoštovanje), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kim Ki-duk je režiser, ki je močno preizprašal film kot umetnostno obliko," je prepričan vodja festivala v Hamburgu Albert Wiederspiel. V zadnjih letih je po njegovem mnenju postavil pod vprašaj celo sebe kot umetnika, zato želijo nagraditi prav to "umetnost refleksije".

Festival v Hamburgu nagrado "Douglas Sirk" podeljuje za zasluge na filmskem področju. Nagrada ni dotirana, ime pa je dobila po hamburškem režiserju Hansu Detlefu Siercku, ki se je v Hollywoodu preimenoval v Douglasa Sirka. V preteklosti sta jo med drugim dobila Clint Eastwood in Jodie Foster.

Jubilejni, 20. festival, bo 27. septembra odprl film iz Kašmirja "Valley of Saints" (Dolina svetnikov) režiserja in scenarista Muse Syeeda. Do 6. oktobra bo prikazal 140 filmov, med njimi nekaj svetovnih premier, piše na festivalski spletni strani.