Slovenija 27.8.2012 9:00

V Parku slovenske reformacije večeri v družbi kulture

Ljubljana, 27. avgusta - V Parku slovenske reformacije bo od danes do srede Potujoča knjižnica Mestne knjižnice Ljubljana (MKL) poskrbela za večerno kulturno dogajanje. Dogodki in predstavitve dejavnosti knjižnice so namenjeni obiskovalcem vseh starosti, ki želijo preživeti poletne večere v družbi glasbe, poezije, plesa in filma.

Ljubljana. Mestna knjižnica Ljubljana. Knjižnica Bežigrad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Mestna knjižnica Ljubljana.
Knjižnica Bežigrad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V treh tematskih večerih, ki bodo potekali vsak dan med 18. in 22. uro, si bodo obiskovalci lahko ogledali bibliobus in spoznali način delovanja Potujoče knjižnice, s knjižnim gradivom pa si bodo približali del kulture treh evropskih narodov - Španije, Grčije in Slovenije, so sporočili iz MKL.

Na večernih dogodkih se bodo vrstile ustvarjalne delavnice, brali bodo poezijo in prozo španskega pesnika Federica Garcie Lorca in grškega pesnika Nikosa Kavadiasa.

Slišati bo moč dela znamenitega grškega pisatelja Nikosa Kazantsakisa, ki je napisal odmevne romane, prevedene tudi v slovenski jezik: Grk Zorba, Zadnja Kristusova skušnjava, Čar grške pokrajine in Kapitan Mihalis.

Literarni dogodki se bodo vsak večer prepletali z ljudsko glasbo posameznih narodov. To bosta izvajala flamenko kitarista Denis in Alen Mujkić ter glasbena skupina Vagantes, ki bo zaigrala tradicionalno grško glasbo za violino, violončelo, baglamas, buzuki in kitaro.

Na slovenskem večeru bomo predstavili del bogate slovenske ljudske poezije in izročila - mistiko Cerkniškega jezera v izvedbi glasbeno-literarne ustvarjalke in pravljičarke Ljobe Jenče.

Glasbeno-literarne nastope bodo obogatile predstavitve tradicionalnih plesov. Plesna skupina Cora Viento bo predstavila flamenko plese španske Andaluzije, skupina Hermes pa bo predstavila bogato in raznoliko grško folkloro.

Ko se bo nad Ljubljano spustil mrak, pa bo čas za ogled filmov. Prvi večer bo na sporedu španski film Jaz bi tudi, v torek grški film Grk Zorba ter v sredo slovenski film Lahko noč, gospodična.

V primeru dežja dogodki odpadejo.