Slovenija 28.8.2012 6:00

Na Festivalu Ljubljana Vlado Kreslin z gosti

Ljubljana, 28. avgusta - Ko svoje moči združita rockovski kantavtor in strasten mladi bend, nastane najbolj žurerska noč na Festivalu Ljubljana 2012. S temi besedami je ljubljanski poletni festival opisal svojega tradicionalnega gosta Vlada Kreslina, ki bo nocoj že 21. leto zapored nastopil v Križankah. K sodelovanju je povabil mlado zasedbo Balkan Boys.

Ljubljana, Križanke. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prekmurski poet bo ob vse starejši Beltinški bandi, s katero je začenjal tradicijo festivalskih nastopov v prestolnici, in vsako leto mlajših Malih bogovih, tudi tokrat poskrbel za nepozaben večer, na katerem bo izvedel že ponarodele in novejše skladbe, ki jih je ustvaril v svoji dolgoletni karieri.

Za presenečenje pa je poskrbel s povabilom mladi skupini Balkan Boys. Zasedba je nastala leta 2009 na pobudo pevca Roka Nemaniča, širšo prepoznavnost pa je dosegla leto kasneje na šovu Slovenija ima talent. Talentirani glasbeniki z izobrazbo Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani se lahko pohvalijo z lastnimi skladbami, poleg priredb slovenske etno, pop in narodne glasbe pa se lotevajo tudi tako imenovane balkanske trubaške glasbe. Letos so izdali svojo prvo avtorsko ploščo.

Navdušenje nad sodelovanjem je obojestransko, saj so se, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal Kreslin, na nekaj nastopih "zelo ujeli". Kot je dodal Nemanič, jih je povezal ciganski melos, ki mu je Kreslin zelo naklonjen, Balkan Boys pa ga skrivajo v svoji balkanski etno glasbi s pridihom jazza.

"Večer z Vladom Kreslinom je vedno prisrčen dogodek. Na visoko raven ga dvigujeta popolna predanost umetnosti in iskren odnos do poslušalcev. Še vedno je na odru skromen fant s kitaro kot na začetku kariere, prijazen dečko, ki zna lepo peti in mu slava ni zastrupila široke prekmurske duše. Le da njegova poezija počasi zori v trpko izkušnjo, ki jo življenje piše od zibelke do neba," besede novinarja Jožeta Štucina povzema festivalska knjižica.