Svet 28.8.2012 10:55

Wagnerjev festival v Bayreuthu se bo poslovil s Parsifalom

Bayreuth, 28. avgusta - V nemškem Bayreuthu bo danes finale vsakoletnega festivala, posvečenega Richardu Wagnerju. Zadnja predstava 101. festivalske sezone bo opera Parsifal, pogled organizatorjev in skladateljevih privržencev pa je že uprt v leto 2013, ko bodo slavili 200-letnico njegovega rojstva. Program je že znan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jubilejni festival se bo, tako kot v letošnji sezoni, začel z opero Večni mornar (Leteči Holandec). Premiero 25. julija 2013 bodo v živo prenašali v kinodvoranah po vsej Nemčiji kot del projekta Wagner v kinu, ki so ga prvič izvedli letos.

Ponovitvi iz preteklih let bosta operi Lohengrin in Tannhäuser, nova pa bo produkcija operne tetralogije Nibelunški prstan, ki jo sestavljajo opere Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Kot navaja spletna stran, jo bo režiral nemški režiser Frank Castorf, sceno bo pripravil Aleksandar Denić iz Srbije, dirigiral bo Rus Kirill Petrenko.

Prav na dan obletnice skladateljevega rojstva, 22. maja, bodo v Festivalni hiši izvedli rojstnodnevni koncert, ki ga bo vodil maestro Christian Thielemann. Koncert je po navedbah predstavnikov festivala že razprodan.

Letošnje uprizoritve na Zelenem griču je še pred začetkom festivala zasenčil incident z ruskim basbaritonistom Jevgenijem Nikitinom, ki je zaradi tetovaže svastike odstopil iz naslovne vloge nove postavitve Večnega mornarja. Da se prireditev še do danes ni otresla sence nacizma in antisemitizma, pa priča razstava Utišani glasovi (Verstummte Stimmen), ki osvetljuje odnos festivala do judovskih glasbenikov. Razstava je do 14. oktobra na ogled v parku pred festivalskim prizoriščem in v mestni hiši.