Svet 29.8.2012 4:00

Benetke bodo preplavili arhitekturni projekti

Benetke, 29. avgusta - V Benetkah bodo danes odprli 13. mednarodni arhitekturni bienale, ki ga določa tema "Common Ground" (Skupni temelj). Za osrednjo razstavo, ki bo na ogled v Vrtovih in Arzenalu, je kurator David Chipperfield izbral 66 projektov, nastalih v sodelovanju arhitektov, umetnikov, kritikov in poznavalcev arhitekturne stroke.

Italija, Benetke. 54. Beneški bienale. Razstavišče Arzenal. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
54. Beneški bienale.
Razstavišče Arzenal.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Številni povabljeni ustvarjalci so za osrednjo razstavo bienala pripravili nove projekte in instalacije ter sodelovali s kolegi, s katerimi si delijo skupno ozemlje. Dela so plod sodelovanja kar 118 posameznikov.

Po Chipperfieldovih besedah je na letošnjem bienalu poudarek na tem, kaj imamo skupnega. Z razstavo želijo predvsem ponovno poudariti obstoj arhitekture, pri kateri niso pomembni zgolj posamezni talenti, ampak bogata kontinuiteta različnih idej, združenih v skupni zgodovini, željah in idealih.

Osrednjo razstavo bo dopolnjevalo 55 nacionalnih predstavitev v paviljonih v Vrtovih, Arzenalu in po mestu. Slovenski paviljon bo kot ponavadi lociran v Galeriji A+A, kjer bo na ogled projekt arhitekta Toma Kovača 100-letno mesto (Maribor), ki predstavlja arhitekturno in urbanistično vizijo mesta Maribor v prihodnjih 100 letih.

Zlatega leva za življenjsko delo so na bienalu tokrat namenili portugalskemu arhitektu Alvaru Sizu Vieru, prejemniku prestižne Pritzkejeve nagrade.

Bienale bo na ogled do 25. novembra.