EPK 2012 28.8.2012 15:16

Slomškov zavod s premiero predstave My Fair Lady

Maribor, 28. avgusta - Zavod Antona Martina Slomška bo v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) in v izvedbi katoliških glasbenih šol v četrtek v športni dvorani pripravil premiero muzikala My Fair Lady. Predstavo je režiral Horst Zander, naslednji teden pa bo gostovala še v partnerskih mestih EPK v Velenju, Slovenj Gradcu, Murski Soboti in na Ptuju.

Nosilec projekta je Zavod Antona Martina Slomška, za izvedbo pa bo poskrbelo pet katoliških glasbenih šol: Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška iz Maribora ter glasbene šole Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane in Rakovnika, samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju in beltinške glasbene šole, so sporočili organizatorji.

Predstavo je režiral Horst Zander iz Avstrije, režiser najpomembnejših evropskih opernih hiš in festivalov, ki je bil tudi dolgoletni sodelavec velikega dirigenta 20. stoletja Herberta von Karajana. Za dirigentskim pultom bo dirigent in skladatelj Damijan Močnik, izvajalci - orkester, zbor in solisti - pa so perspektivni mladi glasbeniki, med njimi tudi nagrajenci domačih in tujih tekmovanj.

My Fair Lady je eno izmed temeljnih del klasičnega muzikala, ki je na Broadwayju pridobil laskav status najdlje izvajane predstave. Besedilo je po knjižni predlogi Pygmalion Georga Bernarda Showa napisal Alan Jay Lerner, avtor glasbe je Frederick Loewe. S svojo pristno zgodbo in zapomnljivo melodiko je zanimiv tako za glasbene poznavalce kot za širše občinstvo. Muzikal bo izveden v slovenskem jeziku.

Zgodba se začne, ko britanska jezikoslovca, profesor Henry Higgins in polkovnik Hugh Pickering, poslušata govorico ulične prodajalke cvetja z izredno močnim dialektom, značilnim za nižji socialni sloj. Higgins je s polkovnikom sprejel stavo, da bo dekle Elizo Doolittle v šestih mesecih naučil pravilne izgovorjave, jo spremenil v damo z lepim aristokratskim naglasom ter jo popeljal na ples.