Svet 29.8.2012 5:00

Padla prva klapa Von Trierjeve Nimfomanke

Berlin, 29. avgusta - Kontroverzni danski režiser Lars von Trier je začel snemati svoj najnovejši film z naslovom "Nymphomaniac" (Nimfomanka). Snemanje bo trajalo predvidoma 11 tednov, potekalo pa bo v Nemčiji in v Belgiji. Življenjska zgodba samodiagnosticirane nimfomanke Joe bo v kinematografih na ogled prihodnje leto, so sporočili iz podjetja Cinemania Group.

Silovito in poetično zgodbo o erotičnem potovanju nimfomanke od rojstva do 50. leta starosti pripoveduje glavna junakinja Joe. Gre za monumentalen film o ženski erotični želji, zahtevah, konfliktnih pogledih in vprašanju morale.

Mrzlega zimskega večera gospod Seligman (Stellan Skarsgard) v stranski ulici naleti na pretepeno in onemoglo Joe (Charlotte Gainsbourg). Seligman jo odpelje domov in jo oskrbi, prisluhne pa tudi njeni življenjski zgodbi. V vlogi mlade Joe bo nastopila Stacy Martin.

Kot so še sporočili iz Cinemania Group bo film, ki je še pred začetkom snemanja dvignil veliko prahu, zaradi različnih cenzorskih zahtev distribuiran v več različicah.

Von Trier je sicer na začetku avgusta ves svet pozval, da mu pomaga pri izvedbi projekta "Gesamt" (Skupno), ki bo predstavljen na festivalu Koebenhavn Art. Interesenti so vabljeni, da do 6. septembra pripravijo največ petminutni video, v katerem reinterpretirajo eno ali več od šestih velikih umetnin, ki jih je izbral režiser.

V naboru so roman Ulikses Jamesa Joyca, drama Oče Augusta Strindberga, nacistični spomenik Zeppelinfield, ki stoji v Nürnbergu, slika Paula Gauguina z naslovom Od kod prihajamo? Kdo smo? Kam gremo?, ena od improvizacij francoskega skladatelja Cesarja Francka in ena od koreografij ameriškega zabavljača Sammyja Davisa Jr.. Projekt je podrobno predstavljen na spletni strani http://www.gesamt.org/uk/.

Med posnetki, ki bodo prispeli na natečaj, bo Von Trier izbral najboljše ter zmontiral projekcijo, ki bo premierno prikazana v sklopu festivala v Koebenhavnu 12. oktobra.