Slovenija 28.8.2012 16:47

Minister Turk napovedal korak naprej za NUK II

Ljubljana/Benetke, 28. avgusta - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ponedeljkovo odprtje slovenskega paviljona na arhitekturnem bienalu v Benetkah izkoristil za napoved, da bodo naredili vse, da se bo gradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK II) uresničila. Zanjo načrtujejo črpanje evropskih sredstev.

Ljubljana. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Časi niso naklonjeni naložbam, a kljub temu bomo na ministrstvu naredili vse, da gre projekt NUK II naprej - da ga pripravimo na črpanje evropskih sredstev v naslednji finančni perspektivi. Plečnik, slovenska arhitektura, slovensko visoko šolstvo, znanost in umetnost si to stavbo zaslužijo," je, kot so sporočili z ministrstva, dejal Turk.

Njegova napoved sicer, kot so še zapisali, ne zagotavlja skorajšnjega začetka gradnje nove Narodne in univerzitetne knjižnice, vendar pa prekinja skoraj dvajsetletno obotavljanje in sporoča, da se je minister odločil, da začne uresničevati načrt studia Bevk Perović arhitekti, ki je zmagal na nedavnem mednarodnem natečaju. O višini sredstev za novo stavbo nacionalne knjižnice so za STA sporočili, da trenutno projektantska ocena znaša 38 milijonov evrov brez opreme.

Minister je ob tem pohvalno ocenil slovenski paviljon, v katerem vidi "nov pristop avtorja Toma Kovača, ki Maribor in Slovenijo umešča v mednarodno arhitekturno razmišljanje, obogateno z dejstvom, da je Maribor letos evropska prestolnica kulture in referenčno mesto za številne kulturne dejavnosti na stari celini".

Turk je bil kritičen do dogajanj v zadnjih dveh desetletjih. Po njegovem mnenju namreč po tem, ko je v prvi polovici prejšnjega stoletja Slovenija slovela s Plečnikom, in po tem, ko so v času socialistične Jugoslavije zrasle nekatere stavbe, ki izražajo politično usmeritev takratne arhitekture, "Slovenija po osamosvojitvi ni bila kos nalogi, da bi svojo državnost obogatila z arhitekturno stvaritvijo, ki bi primerno počastila njeno samostojnost".

Po njegovih besedah "nismo zgradili nič simbolnega, razen kolikor je simbolno trgovsko središče ali poslovni stolpič. Z ničimer nismo proslavili samostojne države, ničesar zgradili, kar bi predalo štafetno palico iz predvojnih časov". Odtod odločitev, da to štafetno palico simbolno prevzame NUK II takoj, ko bodo to dopuščala sredstva, so še sporočili z ministrstva.