Svet 29.8.2012 13:29

Častne liste IBBY v Londonu prejeli tudi slovenski ustvarjalci

London, 29. avgusta - Trije slovenski ustvarjalci mladinske književnosti, Danijel Demšar, Bina Štampe Žmavc in Boštjan Gorenc - Pižama, so na 33. kongresu Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) prejeli častne liste te zveze. Kongres je pod naslovom Preseganje meja: prevodi in selitve potekal od 23. do 26. avgusta v Londonu.

Demšar je priznanje dobil za ilustracije pesniške zbirke Roža v srcu Bine Štampe Žmavc (Mladinska knjiga, 2010), Štampe Žmavčeva za knjigo Cesar in roža (Miš, 2009), Pižama pa za prevod knjige Terry Pratchett in Neila Gaimana Dobra znamenja (Sanje, 2010), so sporočili iz slovenske sekcije IBBY.

Andersenovi nagradi 2012 sta prejela argentinska pisateljica Maraa Teresa Andruetto in češki ilustrator Peter Sis. Slovenska sekcija IBBY je za to najpomembnejšo mednarodno nagrado na področju mladinske književnosti nominirala pesnika Toneta Pavčka in ilustratorko Alenko Sottler.

Nagrada za promocijo branja (Asahi Reading Promotion Award) je bila podeljena dvema organizacijama, ki imata v svoji državi pomemben delež pri spodbujanju in razvijanju branja, to sta The Grandmother Storytelling Programme iz Argentine in program SIPAR iz Kambodže. Slovenska sekcija IBBY je zanjo kandidirala Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Na plenarnih zasedanjih so svoje referate predstavili mnogi priznani mednarodni strokovnjaki in ustvarjalci mladinske književnosti. V paralelnih sekcijah in na profesionalnih srečanjih za avtorje, ilustratorje, urednike, založnike, raziskovalce, knjižničarje, kritike, pravljičarje, promotorje mladinske književnosti in branja so pozornost namenjali področjem, kot so: migracije, medkulturni dialog in razumevanje; prevajanje mladinske književnosti in priredbe za medije; ilustracija v mladinski književnosti; prevajanje in ohranjanje ljudskih pravljic v ustnem izročilu, pripovedovanje.

V strokovnem delu kongresa je aktivno sodelovalo deset udeležencev iz Slovenije, so še sporočili iz slovenske sekcije IBBY.