Slovenija 30.8.2012 4:00

Drugačna harmonika bo odmevala po starem delu Ljubljane

Ljubljana, 30. avgusta - Pod naslovom Harmonika drugače se bo danes v Ljubljani začel mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani. Tradicionalna poulična prireditev, ki je za obiskovalce brezplačna, bo do 1. septembra v starem mestnem jedru v znamenju omenjenega in izredno priljubljenega ljudskega instrumenta, ki ga bo predstavila v zahtevnejših glasbenih zvrsteh.

Ker se pri nas harmonika še vedno povezuje predvsem z narodnozabavno glasbo, jo je organizator festivala, Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, želel umestiti v drugačne okvire. Noči v Stari Ljubljani bodo tako skozi različne programske vsebine odkrivale njeno vlogo v slovenski in tuji tradicijski glasbi ter v sodobnem glasbenem ustvarjanju.

Na več prizoriščih bo v treh dneh nastopila vrsta domačih in tujih virtuozov na tem glasbilu, ki njegove izrazne možnosti uporabljajo v jazzu, etnu, šansonu, tangu, klezmerju, tradicijski in klasični glasbi ter celo bluesu, v katerem se je uveljavila njegova manjša pojavna oblika - ustna harmonika.

Med izvajalci bodo Bratko Bibič, Janez Dovč, Jure Tori in Martin Težak ter mlada glasbenica Tjaša Čerič, iz tujine pa "prva harmonika Vojvodine in Srbije" Miodrag Spasić ter italijanski mojster na akordeonu Simone Zanchini. Ustni harmoniki bodo posvečeni koncerti Bratov Erič in prismojenih profesorjev bluesa, dua Incurabili in hrvaške skupine Ryhthm & Blues Resistance.

Festival bo vključeval tudi okroglo mizo in koncert, ki ju bo povezal skupni naslov Kam bi s to harmoniko?. Okrogla miza, na kateri bodo sodelovali tako glasbeni raziskovalci kot izvajalci, bo ponudila kritični premislek o zgodovinskih poteh glasbila, o njegovih regionalnih posebnostih in glasbenih praksah, o preseganju žanrskih meja in o razlogih za njegovo vsesplošno razširjenost.