Slovenija 1.9.2012 9:00

Začenja se tradicionalni piranski ex-tempore

Piran, 1. septembra - Z žigosanjem slikarskih podlag se danes začenja tradicionalni mednarodni Ex-tempore Piran. Slikarski ex-tempore bo na vrsti že 47., hkrati pa bo potekal tudi 13. ex-tempore keramike. V času prireditve, ki se bo s podelitvijo nagrad zaključila čez teden dni, v Obalnih galerijah pripravljajo še številne brezplačne spremljevalne dogodke.

Žigosanje slikarskih podlag bo danes potekalo v Monfortu v Portorožu, v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novi Gorici, Brežicah, Pulju in na Reki.

Zaradi finančne krize je letos kotizacija nižja in znaša 22 evrov za odrasle oziroma 11 evrov za dijake, študente in upokojence. Udeleženci bodo lahko slike oddali v portoroškem razstavišču Monfort od danes pa do četrtka. Udeleženci ex-tempora keramike pa lahko keramična dela oddajo najkasneje do četrtka v Galeriji Herman Pečarič v Piranu.

Na slikarskem ex-temporu je razpisanih več kot 20 raznovrstnih nagrad, med njimi grand prix v vrednosti 2000 evrov. Na ex-temporu keramike so razpisane štiri nagrade, med njimi grand prix v vrednosti 1000 evrov.

V Obalnih galerijah Piran, ki organizirajo to v srednji Evropi najpomembnejšo tovrstno manifestacijo tekmovalnega značaja napovedujejo še številne brezplačne spremljevalne dogodke in pedagoški program za mladino. Tako v tem tednu že poteka Kiparska delavnica v kamnu na Valobranu na Punti v Piranu, v piranski Galeriji Hermana Pečariča je na ogled skupinska razstava keramičnih skulptur, v Tartinijevi hiši Piran pa razstava del 13 priznanih likovnikov, ki so jih ustvarili na Likovni delavnici ob 500-letnici Marijinega prikazanja v Strunjanu.

Ob zaključku prireditve bo prihodnjo soboto na Tartinijevem trgu v Piranu potekala podelitev nagrad in odprtje razstav.