Svet 30.8.2012 6:00

Mala Kline na festivalu razvojnega gledališča v Zagrebu

Zagreb, 30. avgusta - Slovenska plesalka in režiserka Mala Kline bo 18. septembra z avtorsko predstavo Eden odprla nov festival razvojnega gledališča v Zagrebu, imenovan Ganz Novi Festival, je za STA potrdila tiskovna predstavnica festivala Štefica Bartolin. Festival bo potekal do 23. septembra v tamkajšnjem Študentskem centru.

Mala Kline bo svojo predstavo ponovila 19. septembra v gledališču &TD. Predstava Eden temelji na nasprotjih med izvajalci in občinstvom, Klinejeva pa v vlogi klovna kaže na paradokse pri srečanju teh dveh svetov, so zapisali v napovedi predstave. Uvodna festivalska prireditev je sicer del mednarodne produkcijske mreže Modul dance.

Kot so še izpostavili organizatorji, želijo na festivalu med predstavitvijo vrste mladih gledaliških, plesnih, glasbenih in medijskih avtorjev razkriti povsem nova imena in trende v uprizoritvenih umetnostih, ki bi lahko premikali meje sodobnih umetniških praks. Obenem pričakujejo, da bodo olajšali in poglobili sodelovanje med umetniki, menedžerji in kulturnimi inštitucijami.

Na festivalu pričakujejo več deset umetnikov in kulturnih menedžerjev, večinoma iz Avstrije, Danske, Hrvaške, Litve, Nizozemske, Norveške, Slovenije in Srbije.

Med njimi bodo tudi srbski književnik in pevec skupine Goribor Aleksandar Stojković, avstrijski skladatelj Matthias Kranebitter, njegova rojakinja, plesalka in multimedijska umetnica Silke Grabinger, litvanski gledališki dvojček Psilicone Theatre, plesalca Florentina Holzinger iz Avstrije in Vincent Riebeek z Nizozemske.

Med udeleženci bo tudi vrsta mladih hrvaških umetnikov z različnih področij, kot sta grafični oblikovalki Dora Budor in Maja Čule.

Letošnji festival bodo razširili tudi na glasbeni program Ganz nova muzika, poleg tega bodo spodbujali oblikovanje nove generacije gledaliških kritikov.