Slovenija 30.8.2012 10:27

V Bežigrajski galeriji 1 razstava lutk Gregorja Lorencija

Ljubljana, 30. avgusta - V Bežigrajski galeriji 1 bodo ob 19. uri odprli tradicionalno likovno razstavo za najmlajše, katere namen je predstaviti likovno delo skozi postopek ustvarjanja. Razstavo, poimenovano Od skice do lutke, dopolnjujejo video posnetki predstav Lutkovnega gledališča Maribor, pri katerih je sodeloval Gregor Lorenci. Na ogled bo do 15. oktobra.

Razstava Od skice do lutke je že 25. po vrsti in je edina stalna slovenska razstava, ki je namenjena tudi najmlajšim obiskovalcem galerije. Organizirana pa je tudi stalna otroška likovna delavnica, na kateri otroci rišejo lutke in jih tudi razstavijo v Bežigrajski galeriji.

Bistvo razstave je predstavitev likovnega dela skozi postopek ustvarjanja, od skice, risbe, kipa kot študije za lutko do lutke kot totalne plastike. S temi razstavami v galeriji tudi predstavljajo likovnike, ki so po večini svoj ustvarjalni opus posvetili lutkarstvu oziroma likovnemu ustvarjanju za najmlajše. Praviloma svoje ustvarjanje le redko predstavljajo v galerijah.

Na razstavi se obiskovalci seznanjajo tudi z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami. Ob skicah, študijah so priložene tudi fotografije, ki ponazarjajo postopek izdelave lutke. Tako se obiskovalci lahko do potankosti seznanijo z nastankom likovnega dela, kot je lutka. Na ogled so lutke in scenski element iz lutkovnih predstav Metuljeva dežela, Ostržek in Krokodil Poro.

Gregor Lorenci se ukvarja z likovnimi zasnovami za gledališke in lutkovne predstave, izdelovanjem lutk, pa tudi z masko, rekviziti, protetiko in specialnimi efekti za celovečerne filme, TV-nadaljevanke in gledališke predstave. Za svoje delo je prejel nagrado bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, nagrado zlata paličica in nagrado za vizualno podobo 19. lutkovnega pristana, piše na spletni strani Muzeja in galerij mesta Ljubljana.