Svet 31.8.2012 5:00

V Londonu začetek prvega Bowiefesta

London, 31. avgusta - V londonskem Inštitutu za sodobno umetnost (ICA) se bo danes začel filmski festival Bowiefest, posvečen britanskemu glasbeniku, producentu, gledališkemu in filmskemu igralcu ter vizualnemu umetniku Davidu Bowieju. Festival bo med drugim zaznamovala 40. obletnica izida albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

Bowie, ki je januarja praznoval svoj 65. rojstni dan, se je v zgodovino pop glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

V Londonu se bo nocoj s projekcijo dokumentarca "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" začel prvi festival, s katerim imajo organizatorji namen osvetliti Bowiejev doprinos k filmski umetnosti.

Bowie se je kot filmski igralec prvič preizkusil v znanstveno-fantastičnem filmu Mož, ki je padel na Zemljo (1976) v režiji Nicolasa Roega, na velikem platnu se je med drugim pojavil še ob boku Catherine Deneuve in Susan Sarandon v Lakoti (1983) v režiji Tonyja Scotta ter v filmu Basquiat (1996) v režiji Juliana Schnabla.

V nedeljo, 2. septembra, bo festival sklenila projekcija Bowiejevega dokumentarnega omnibusa v produkciji britanskega BBC z naslovom "Cracked Actor". Sledil ji bo pogovor z režiserjem filma Alanom Yentobom in priznanim britanskim umetnikom Jeremyjem Dellerjem, ki je Bowiejev veliki oboževalec, piše na spletni strani festivala.