Slovenija 31.8.2012 9:43

V kinoteki poklon Bibiču, spomnili se ga bodo tudi v Tržiču

Ljubljana/Tržič, 31. avgusta - Slovenska kinoteka se bo poklonila nedavno preminulemu igralcu Poldetu Bibiču. Nocoj ob 20. uri bo v dvorani na Miklošičevi zavrtela filma Poslednja postaja in Darilo. Kulturni večer v čast legendarnemu gledališkemu in filmskemu velikanu bodo pripravili tudi v Tržiču. Tam se ga bodo v soboto, 1. septembra, spominjali znanci in sodelavci.

Ljubljana. Igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Spominski večer v kinoteki bo pokojnega igralca prikazal v filmu Poslednja postaja, poslednji mojstrovini Jožeta Babiča iz leta 1971. Bibič jo je zaznamoval v glavni vlogi odsluženega in zapostavljenega partizana, ki je nekoč verjel v idejo o novi, pravični družbi, zdaj pa se komajda preživlja kot komunalni delavec. Gre za črno dramo o propadlih socialističnih idealih.

Darilo je študentski film režiserja Borisa Beziča iz leta 2010 in sodi med enega zadnjih Bibičevih filmov. Filmski poklon Bibiču je Slovenska kinoteka pripravila v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, Slovenskim filmskim centrom in Društvom slovenskih filmskih ustvarjalcev.

V Tržiču se bodo Bibiča spomnili kot "domačina"; vikend, ki ga je imel na Montanah, je bil namreč več kot 30 let njegov drugi dom. V Kulturnem domu na Brezjah bodo zavrteli filmske odlomke in odlomke s prireditev v Tržiču, na katerih je igralec nastopal, prisluhniti pa bo mogoče tudi pogovoru z domačini in njegovimi stanovskimi kolegi, denimo Mileno Zupančič. Ti se bodo spominjali njegovega življenja in dela, pa tudi njegove osebnosti.

Večer je pripravila Krajevna skupnost Brezje pri Tržiču v sodelovanju s tržiško območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih organizacij Tržič.

Bibič je umrl 13. julija v Ljubljani. Star je bil 79 let.