Slovenija 3.9.2012 4:00

Na Festivalu Ljubljana ponovno Gergijev z orkestrom Mariinski

Ljubljana, 3. septembra - Na Festivalu Ljubljana bo nocoj ponovno gostoval orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki sodi med najstarejše in najuglednejše ruske orkestre. V zadnjih desetletjih mu je k stari slavi pripomogel predvsem dirigent Valerij Gergijev, prav tako večkratni gost festivala. Koncert bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Ljubljana, peklensko dvorišče Križank. Novinarska konferenca Festivala Ljubljana ob gostovanju Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga na festivalu. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, peklensko dvorišče Križank.
Novinarska konferenca Festivala Ljubljana ob gostovanju Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga na festivalu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, peklensko dvorišče Križank. Novinarska konferenca Festivala Ljubljana ob gostovanju Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga na festivalu. Maestro Valerij Gergijev. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, peklensko dvorišče Križank.
Novinarska konferenca Festivala Ljubljana ob gostovanju Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga na festivalu.
Maestro Valerij Gergijev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na sporedu bo ruska glasba, ker so glasbeniki, kot pravijo, v njej najbolj doma. Koncert bo uokvirjala večna Shakespearova tragedija o Romeu in Juliji. Najprej bo zazvenela v uglasbitvi Petra Iljiča Čajkovskega. Sledil bo njegov znani klavirski koncert št. 1 v b-molu, v katerem bo solistično nastopila pianistka Yeol Eum Son.

Preostali dve skladbi bosta plesni. Igor Stravinski je, kot piše v programski knjižici, v baletu Ognjeni ptič povsem "ruski": dvojnost med demonskim in naravnim riše s pomočjo kontrasta med ritmično neukročeno kromatiko in slovesno diatoniko. Sergej Prokofjev pa je v svojem celovečernem baletu Romeo in Julija ubral predvsem lirične tone; povzetek iz baletne glasbe bo slišen v eni od treh suit.

Orkester Mariinskega gledališča je bil ustanovljen za časa Petra I. Velikega. Njegov strm vzpon se je začel leta 1860, ko je dobil svoj sedež v Mariinskem gledališču. Tedaj ga je več kot pol stoletja vodil skladatelj in dirigent češkega rodu Edvard Napravnik.

Orkestru, ki je v obdobju Sovjetske zveze nosil ime Opera Kirov, so dirigirali tedanji najpomembnejši evropski dirigenti, na primer Hans von Buelow, Felix Weingartner, Otto Nikisch, Otto Klemperer, Bruno Walter in Erich Kleiber. Odkar je njegov šef dirigent postal Gergijev, so glasbeniki gostovali na nekaterih najpomembnejših odrih ter posneli veliko predvsem ruske glasbene literature.

Gergijev je vodstvo orkestra prevzel leta 1988 in leta 1996 postal direktor celotnega gledališča. Je tudi šef dirigent Londonskega simfoničnega orkestra in gost največjih koncertnih in opernih odrov po vsem svetu. Gost festivala Ljubljana je bil tudi lani, ko je dirigiral otvoritvenemu spektaklu, Mahlerjevi Simfoniji tisočev.