Na hitro prelistano 1.9.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. septembra - Pri založbi Franc Franc je izšla slikanica Ko bova velika pisatelja Ferija Lainščka, ki jo je ilustrirala Fortuna Lazar, Cankarjeva založba na knjižne police prinaša potopis Michaela Palina V 80 dneh okoli sveta, založba Miš pa je bogatejša za slikanico Krokodil avtorja Toneta Pavčka in ilustratorke Suzi Bricelj.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Michaela Palina z naslovom V 80 dneh okoli sveta. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Michaela Palina z naslovom V 80 dneh okoli sveta.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorja Toneta Pavčka z naslovom Krokodil. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorja Toneta Pavčka z naslovom Krokodil.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorja Ferija Lainščka z naslovom Ko bova velika. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorja Ferija Lainščka z naslovom Ko bova velika.
Foto: STA

KO BOVA VELIKA - POKLICI, O KATERIH SANJAJO OTROCI

Knjiga Ko bova velika je namenjena otrokom nižje starostne stopnje. S pomočjo likov Tilčke in Tilčka se posveča predstavitvi kar 31 poklicev, v dogajanje pa se mestoma vpleteta tudi njuna starša. Junakinja si tako želi postati natakarica, tajnica, klovnesa, šivilja, trgovka, kmetovalka, operna pevka, gospodinja, manekenka, zdravnica, to pa še niso vse njene želje. Tilček se prepušča bolj fantovskim fantazijam in razmišlja, da bi postal vlakovodja, astronavt, znanstvenik, glasbenik, dimnikar, vrtnar, mornar, policist, slikar, sodnik, med drugim bi rad postal še pismonoša, šofer, seznama pa še ni konec. Pod vizualno podobo knjige se podpisuje mlada likovna ustvarjalka Fortuna Lazar.

KROKODIL - PESNITEV O KROKODILU VEGETARIJANCU

Slikanica Krokodil je tretji in zadnji del Pavčkovih živalskih pesnitev, je torej nadaljevanje knjige Po morju plava kit, ki je bila nominirana za izvirno slovensko slikanico 2011, in knjige Romeo in Julija. Če je bila druga knjiga nekoliko bolj elegična kot prva, obe pa v nekaterih segmentih tudi družbeno kritični, tretja spet ubira svetlejše tone in je bralcu od začetka do konca v zabavo. V pesnitvi o slavnem krokodilu vegetarijancu in človeški trojici, ki bi ob njegovih nasvetih rada shujšala, v kateri ne manjkajo napeti trenutki in dramatični obrati, spet prideta na dan pesnikova igrivost in duhovitost, ki se združita z obrtno spretnostjo. Verze spremljajo duhovite ilustracije Suzi Bricelj, ki se je izkazala že pri prvih dveh knjigah.

V 80 DNEH OKOLI SVETA - POTOVANJE PALINA - KOT SO TO POČELI PRED VEČ KOT STOLETJEM

Palin obnavlja znamenito potovanje, ki ga je v istoimenski knjigi leta 1873 opisal Jules Verne. Vendar je potovanje okoli sveta 100 let kasneje bolj zapleteno, če tako kot Vernov junak Phileas Fogg popotnik ne uporablja letal. Težko je namreč najti ladje, ki bi prevažale potnike, zato se Palin in njegovi spremljevalci velikokrat zatečejo na ladje, ki gostom niso prilagojene. Palin je zaslovel kot član skupine britanskih komikov Monty Python, objavil - in v sodelovanju z BBC tudi posnel - je številne humorne potopise. V slovenščino je poleg pričujoče knjige, ki jo je poslovenil Samo Kušče, preveden le njegov potopis po Novi Evropi.