Svet 2.9.2012 5:30

V Beogradu se bodo spominjali igralca Bekima Fehmiuja

Beograd, 2. septembra - V beograjskem Mladinskem domu (Dom omladine) bo med 6. in 12. septembrom na ogled razstava o leta 2010 preminulemu albanskem igralcu Bekimu Fehmiuju, ki je najbolj znan po črnovalovskem filmu Zbiralci perja (1967), v katerem je igral strastnega Roma Bora. Zvezdi jugoslovanskega filma iz 60. in 70. let se bodo poklonili še z retrospektivo.

Razstava z naslovom Bekim Fehmiu - Bogastvo, izgubljeno v tišini s pomočjo številnih virov - med njimi so njegovi intervjuji, dokumenti, fotografije, osebni predmeti in zvočni posnetki - priča o njegovi bogati igralski karieri in njegovih etičnih in humanističnih prepričanjih, ki presegajo meje posameznih narodov, so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili iz beograjskega Mladinskega doma.

Razstava je gostovala že v Peći, Prištini, Prijedoru, Sarajevu in Prizrenu, po Beogradu pa si jo bo moč ogledati še v Kraljevu, Firencah in Trentu.

Fehmiu je zaigral v 45 filmih, med njimi tudi v evropskih produkcijah, še posebej v Italiji, pa tudi v ZDA. Sodeloval je z italijanskim režiserjem Dinom de Laurentiisom in ameriškim Johnom Houstonom, njegovi soigralci pa so bili med drugim zvezde, kot so Olivia de Havilland, Ava Gardner, Dirk Bogart in Charles Aznavour.

Ena njegovih vidnejših vlog je bila tudi vloga vzgojitelja Žarka v Posebni vzgoji ("Specijalno vaspitanje") Gorana Markovića iz leta 1977.

Iz javnega življenja se je Fehmiu umaknil ob koncu 80. let prejšnjega stoletja, v začetku tega stoletja pa je objavil knjigo spominov z naslovom "Blistavo i strašno" (Bleščeče in strašno).

Retrospektiva se bo sklenila s projekcijo filma Zbiralci perja režiserja Aleksandra Petrovića, ki je na festivalu v Cannesu prejel veliko nagrado žirije in nagrado Fipresci.