EPK 2012 5.9.2012 4:00

V Mariboru mistični večer v družbi s Sigur Ros

Maribor, 5. septembra - Trg Leona Štuklja bo nocoj zavila mistična, skorajda zunajzemeljska glasba islandske zasedbe Sigur Ros z njihovega najnovejšega albuma "Valtari". Fantje v Slovenijo prihajajo prvič, pred njihovim nastopom na letošnjem festivalu Mars pa bodo občinstvo ogreli glasbenica Mojca Zalar, znana pod imenom MojcART ter slovenski nostalgiki Melodrom.

Sigur Ros so že s prvencem "Von" (1997) pritegnili pozornost, a jim je mednarodno prepoznavnost prinesel šele drugi album "Agaetis byrjun" iz leta 1999. Kritiki z vsega sveta so njihov glasbeni izraz prepoznali kot izjemen.

Skupina namreč, kot so zapisali organizatorji pri Mars Music, ustvarja edinstveno, zunajzemeljsko, mistično in eterično glasbo, za katero je značilno "prehajanje iz minimalističnih, umirjenih delov do epskih, atmosferskih, polnih aranžmajev, pa spet nazaj do skoraj neslišnih glasbenih vložkov".

Njihov aktualni album "Valtari", ki je izšel konec maja, so glasbeniki sami opisali kot "plaz v počasnem posnetku". "Čeprav vse skupaj zveni precej neromantično, je rezultat vse prej kot takšen. Nekaj alkimističnega se pojavi, ko so štirje člani Sigur Ros zbrani v sobi. Dolge ure eksperimentiranja in 'nesentimentalnega' urejanja so prinesle neverjetne rezultate," menijo organizatorji.

Festival bosta popestrila še dva nastopajoča. Kot najavljajo organizatorji, bo oder prva zasedla glasbenica MojcART. Pela in na kitaro bo igrala ob spremljavi kitarista Martina Lundra in Anžeta Žurbija, ki bo igral na cajon. Melodrom bodo na festivalu Mars nastopili v spremenjeni in razširjeni zasedbi brez elektronskih podlag.

Organizatorji so za STA povedali, da na koncertu pričakujejo okoli 3000 obiskovalcev.

Festival Mars letos beleži četrto izdajo. Od leta 2009 je pridobil na veljavi s koncerti velikih zvezd, kot sta Skunk Anansie in Moby, ter regionalno priznanih skupin. Letos poteka pod okriljem EPK.