Slovenija 4.9.2012 6:00

Pred Vilenico niz literarnih večerov po Sloveniji in Italiji

Trst/Ljubljana, 4. septembra - Mednarodni literarni festival Vilenica bo dan pred uradnim začetkom drevi uvedel niz predvečerov, ki bodo potekali v več slovenskih krajih in v Italiji. V Trstu bodo pripravili pogovor z letošnjo dobitnico štipendije Srednjeevropske pobude Ajlo Terzić, lanskim dobitnikom te štipendije Ognjenom Spahićem in pisateljem Albertom Garlinijem.

Lipica, Muzej kočij. S podelitvijo pisateljske štipendije Srednjeevropske pobude se je pričel 26. mednarodni festival Vilenica. Plakat. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Lipica, Muzej kočij.
S podelitvijo pisateljske štipendije Srednjeevropske pobude se je pričel 26. mednarodni festival Vilenica.
Plakat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predvečere, ki bodo uvedli 27. Vilenico, bodo pripravili še v Kopru, Ljubljani, Celju, Mariboru, Šempetru pri Gorici, Sežani in v Repnu v Italiji.

Na Obali bodo v Pokrajinskem muzeju Koper gostili slovenskega avtorja v središču Borisa A. Novaka in letošnjega vileniškega nagrajenca Davida Albaharija, ki živi v Kanadi, velja pa za enega ključnih avtorjev sodobne srbske literature.

Ljubljanski predvečer v Cankarjevem domu bosta oblikovala italijanska literata Antonia Arslan in Gian Mario Villalta. V celjski knjigarni Antika bodo pripravili pogovor z bolgarsko-avstrijskim besednim umetnikom Dimitrejem Dinevom in ameriško pisateljico Erico Johnson Debeljak, ki živi v Sloveniji. V mariborskem Rotovžu bo potekal večer v družbi z izraelskimi ustvarjalkami: Hano Amihaj, Nurit Zarhi in Havo Pinhas-Koen.

V kraški hiši v Repnu bosta predvečer sooblikovala zamejska književnika Maja Haderlap in Miroslav Košuta. V Kosovelovem domu v Sežani bodo gostili poljsko pisateljico Doroto Maslowsko in Marka Sosiča, ki deluje v Trstu. V Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici pa se obeta pogovor z Miroslavom Mićanovićem s Hrvaške in slovenskim pisateljem Sebastijanom Pregljem.

Predvečeri z izbranimi gosti bodo tlakovali pot v festivalsko dogajanje, v središču katerega bodo tudi letos literarna branja. Na 39 branjih bo Vilenica gostila 42 avtorjev z vsega sveta. Festival bo zajel 19 prizorišč po Sloveniji in Italiji.

Festival se bo uradno začel v sredo, 5. septembra, v Lipici, kjer bodo Terzićevi, ki prihaja iz BiH, podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude. Vilenica se bo tradicionalno sklenila s podelitvijo festivalske nagrade 8. septembra v istoimenski kraški jami Vilenica.