EPK 2012 4.9.2012 14:37

EPK v zadnji tretjini s Faustom, Tobarijem in Chickom Coreo

Maribor, 4. septembra - Evropska prestolnica kulture (EPK), ki jo letos poleg portugalskega Guimaraesa gosti Maribor s partnerskimi mesti, se preveša v zadnjo tretjino. Med vrhunci naslednjih mesecev bodo romunski gledališki spektakel Faust, japonska plesna predstava Tobari, koncert jazzovske legende Chicka Coree in gostovanje nemške umetnice Rebecce Horn.

Maribor, Vetrinjski dvorec. Novinarska konferenca Zavoda Maribor EPK 2012, na kateri so predstavili prihajajoče dogodke v programskem sklopu Terminal 12. Vodja programskega sklopa Terminal 12 Aleš Šteger in programski vodja EPK Mitja Čander. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Novinarska konferenca Zavoda Maribor EPK 2012, na kateri so predstavili prihajajoče dogodke v programskem sklopu Terminal 12.
Vodja programskega sklopa Terminal 12 Aleš Šteger in programski vodja EPK Mitja Čander.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec. Novinarska konferenca Zavoda Maribor EPK 2012, na kateri so predstavili prihajajoče dogodke v programskem sklopu Terminal 12. Direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Novinarska konferenca Zavoda Maribor EPK 2012, na kateri so predstavili prihajajoče dogodke v programskem sklopu Terminal 12.
Direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Programski sklop Terminal 12, ki zajema zahtevnejše umetniške spektakle EPK, je po besedah programskega vodje zavoda Maribor 2012 Mitje Čandra izpolnil pričakovanja. "V okoliščinah, v katerih se je ta sklop nahajal še lani v tem času, mislim, da smo lahko zelo zadovoljni," je dejal na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Spomnil je na težave s financami in infrastrukturo, ki so najbolj vplivale ravno na ta sklop programa EPK: "Mislim, da smo lahko vsi zelo zadovoljni, tudi z obiskom dogodkov, kar nam govori o tem, da je Maribor, skupaj s celotno vzhodno Slovenijo, lačen vrhunske umetnosti."

Jesenski del Terminala 12 se bo začel s sredinim koncertom islandske zasedbe Sigur Ros v okviru Mars Festivala na mariborskem Trgu Leona Štuklja.

Oder med nebom in zemljo bo po besedah vodje Terminala 12 Aleša Štegra ponudil še tri izjemne uprizoritve. Konec tega tedna bo v Mariboru gostovala predstava Faust romunskega režiserja Silvia Purcareteja, 22. septembra bo nastopila japonska plesna skupina Sankai Juku s predstavo Tobari, 6. novembra pa bo v Murski Soboti na ogled Nevidni cirkus odrskih mojstrov Victorie Chaplin in Jean-Baptistea Thierreea.

Zaradi logističnih težav so morali odpovedati predstavo Obludarium sinov režiserja Miloša Formana. Abonentom bodo namesto tega omogočili ogled produkcije "When the Mountain Changed Its Clothing" režiserja Heinerja Goebbelsa in zbora Carmina Slovenica.

Na Trgu svobode v Mariboru bodo 15. septembra odprli umetniški paviljon "White Noise", nadaljeval pa se bo tudi sklop dogodkov v okviru projekta Arhitekturna inteligenca.

Pionir evropske telesne in uprizoritvene umetnosti Ulay bo postavil novo razstavo, Umetnostna galerija Maribor pa bo gostila nemško umetnico Rebecco Horn. Poleg slednje bodo v okviru projekta Dvanajst svoja razmišljanja predstavili še pisatelja Vikas Swarup in Felicitas Hoppe ter šahist Gari Kasparov.

Glasbeno bo Terminal 12 v znamenju jazza. Prihodnji teden bo v prenovljeni mariborski dvorani Štuk nastopil Evropski jazz orkester pod vodstvom ukrajinskega skladatelja Igorja Stetsyuka. Oktobra bo v Festivalni dvorani Lent gostoval trio Rosenberg na čelu z Stochelom Rosenbergom.

Konec novembra pa bo nastopil legendarni jazzovski klaviaturist Chick Corea, ki ima v svoji omari že 18 glasbenih nagrad grammy. Igral bo s prav tako vrhunskima glasbenikoma Christianom McBrideom in Brianom Bladeom.