Slovenija 5.9.2012 0:30

V Lipici začetek 27. mednarodnega literarnega festivala Vilenica

Lipica, 5. septembra - S slovesnostjo in literarnimi branji se bo zvečer v Lipici začel mednarodni literarni festival Vilenica. Letošnjo vodilno temo "avtorji nomadi" bodo osvetlili na četrtkovi okrogli mizi. Festival se bo sklenil v soboto, ko bodo v jami Vilenica podelili nagrado v Kanadi živečemu pisatelju judovskega rodu in srbskega jezika Davidu Albahariju.

Ljubljana, vrt Društva slovenskih pisateljev. Novinarska konferenca pred pričetkom 27. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, vrt Društva slovenskih pisateljev.
Novinarska konferenca pred pričetkom 27. mednarodnega literarnega festivala Vilenica.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na odprtju festivala bodo podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude, namenjeno spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje. Letos bo štipendijo prejela avtorica Ajla Terzić iz Bosne in Hercegovine.

Na Vilenici bodo tudi letos v ospredju literarna branja, ki jim bo mogoče prisluhniti tako na Krasu kot tudi drugod po Sloveniji. Vse do sobote bodo na 39 branjih gostili 42 avtorjev z vsega sveta.

Posebno pozornost bodo organizatorji, Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica, letos namenili hebrejski literaturi in avtorjem nomadom, pesnikom in pisateljem, ki iz različnih vzrokov ustvarjajo v tujini in v nematernih jezikih.

Vrhunec bo festival doživel v soboto zvečer, ko bodo v kraški jami, po kateri festival nosil ime, Albahariju podelili glavno vileniško nagrado. Slavnostni govornik bo predsednik republike Danilo Türk.

Lani je glavno nagrado prejel romunski pisatelj Mircea Cartarescu.