EPK 2012 5.9.2012 4:00

S čarobnostjo Dawn Upshaw začetek Festivala Maribor

Maribor, 5. septembra - Festival Maribor, ki ga že peto leto zapored umetniško diktira avstralski violinist Richard Tognetti, bo danes slovesno odprl koncert s pomenljivim naslovom Čarobnost. Avstralski komorni orkester bo s sopranistko Dawn Upshaw pomešal klasike Paganinija, Schumanna in Schuberta z glasbo iz filma Talentirani gospod Ripley in rockom REM.

Tognetti si je festival, ki stopa v jubilejno 50. sezono, ponovno zamislil kot preplet različnih glasbenih zvrsti, umetniških izrazov, tradicij in kultur. Do 15. septembra se bo zvrstilo 15 koncertov s priznanimi imeni, kot so ameriška sopranistka Dawn Upshaw, švicarski violončelist Thomas Demenga in madžarski pianist Denes Varjon.

Eden od vrhuncev festivala bo multimedijski projekt Greben, v katerem je Tognetti združil svoji ljubezni do glasbe in do surfanja. Slovesen zaključek bo s koncertom Oda radosti, kjer bodo združili moči Avstralski komorni orkester, orkester in zbor Festivala Maribor ter solisti Bernarda Bobro, Viktoria Mester, Allan Clayton in Gustav Belaček.

Dvorani Union, Kazinski dvorani, Alojzijevi cerkvi, Stolni cerkvi in dvorcu Dornava se letos kot prizorišče pridružuje dvorana nekdanjega kina Udarnik. Lani so na festivalu našteli več kot 7000 obiskovalcev. Med njimi so bili številni tujci, tudi iz Avstralije, ki jih je k udeležbi pritegnilo predvsem Tognettijevo ime. Vsi koncerti so festivalske produkcije.

Festival Maribor je za Festivalom Ljubljana drugi najstarejši festival v Sloveniji. Razvil se je iz Večerov baročne glasbe v mariborskem gradu, ki so jih začeli prirejati leta 1964. V zdajšnji obliki in pod tem imenom je nastopil leta 2008, ko je umetniško vodstvo prevzel avstralski violinist, dirigent in skladatelj Tognetti.