Svet 8.9.2012 6:00

Newyorška MoMA pridobila obsežen arhiv Franka Lloyda Wrighta

New York, 8. septembra - Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) je pridobil obsežen arhiv ameriškega zvezdniškega arhitekta Franka Lloyda Wrighta. Muzej si bo moral okrog 370.000 listov, fotografij in pisem deliti s Kolumbijsko univerzo, je poročal New York Times. Arhiv obsega tudi 40 arhitekturnih modelov.

Predmeti, ki so priča razburljivega arhitektovega ustvarjalnega življenja, so bili doslej shranjeni v Wrightovih arhitekturnih birojih Taliesin v ameriški zvezni državi Wisconsin in Taliesin West v ameriški zvezni državi Arizona. V tej puščavski državi je arhitekt leta 1959 tudi umrl.

Wright je načrt za zazidavo na Ellisovega otoka v New Yorku skiciral kar na namizni prtiček. Ta je sicer ostal na ravni utopične ideje, na otočku pa se danes nahaja muzej, posvečen milijonom priseljencev. Na koščku papirja iz arhitektove zapuščine pa je mogoče najti tudi skico s svinčnikom za Guggenheimov muzej v New Yorku. Muzej se danes uvršča med najbolj poznane Wrightove arhitekture.

Newyorško občinstvo bo odslej imelo priložnost videti marsikaj. Po pisanju New York Timesa arhiv obsega 23.000 arhitekturnih risb, 44.000 fotografij in 600 rokopisov. Največji del predstavljajo pisma, zapiski in druga korespondenca, vsega skupaj več kot 300.000 kosov, piše nemška tiskovna agencija dpa.