EPK 2012 6.9.2012 15:48

Laibach Kunst v velenjskem muzeju premogovništva

Velenje, 6. septembra - V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju bodo v sklopu EPK drevi ob 18. uri odprli razstavo Laibach Kunst, Glück auf!. Na ogled bodo slike z naslovom Rdeči revirji. Na odprtju bodo sodelovali člani skupine in Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki bo odigral nekaj njihovih največjih uspešnic.

Maribor. Dela skupine Laibach. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Dela skupine Laibach.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Skupina Laibach je širšemu občinstvu poznana zlasti po koncertnih nastopih, videospotih in izdanih ploščah, manj pa je poznana njihova vizualna produkcija. Prav zato so bile razstave zadnjih let premišljene dokumentarne predstavitve, na katerih je bilo po besedah likovne kritičarke Barbare Borčič mogoče spoznati njihova pretekla dela in hkrati nove prostorske instalacije.

Leta 1980 je bil njihov projekt - skupinska razstava in koncert - v Delavskem domu Trbovlje prepovedan. Pred dvema letoma pa so prav tam pripravili večmedijski dogodek, ki je obsegal razstavo, koncert in simpozij. Tedaj so predstavili tudi slike velikega formata z naslovom Redči revirji.

Temu Laibachovemu motivu iz zasavskih revirjev, ki je povzet po grafikah slikarja Janeza Kneza iz 60. let, je mogoče slediti vse od zgodnjih 80. let dalje. Gre za industrijske pejsaže s tovarniškimi rudniškimi objekti v proletarskih rdečih revirjih, zlasti v Trbovljah, mestu z revolucionarno preteklostjo upora in hkrati prvotnemu okolju skupine Laibach.

Slike so zdaj umeščene v kontekst velenjskega rudnika, da bi tako skupaj z drugimi intervencijami v prostore poskušale nekdanjim stvarem in ambientom skušale dati specifično funkcijo in iz zgodovine spletle današnjo zgodbo, je v razstavni zloženki zapisala Borčičeva.

Laibachov projekt je po besedah likovnega kritika Andreja Medveda razdeljen na pekel, purgatorium in raj, kjer je razstava slik. Kot je zapisal v razstavni zloženki, je v Rdečih revirjih skrita želja po nesmrtnosti, nekakšno hrepenenje in celo religioznost v primarnem smislu te besede.

Skupina Laibach je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe. Razstavljajo pod imenom Laibach Kunst. So tudi soustanovitelji umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst (1984-1992), utopične države NSK (1992) in utemeljitelji retroavantgardne umetniške smeri.

Ključno vodilo Laibach Kunst je celostna umetnina, ki učinkuje celostno, čutno in emocionalno, telesno in mentalno. Med področji in disciplinami ni ločnice, vsa izrazna sredstva v razširjenem polju umetnosti delujejo simultano.