Svet 6.9.2012 6:00

V Londonu prihodnje leto razstava, posvečena Davidu Bowieju

London, 6. septembra - V Muzeju Victoria in Albert v Londonu za prihodnje leto napovedujejo odprtje razstave, posvečene angleškemu pevcu, tekstopiscu in igralcu Davidu Bowieju. Na postavitvi, ki bo zajela pet desetletij glasbenikovega ustvarjanja, bodo na ogled instrumenti, 60 kostumov, risbe, rokopisi pesmi in zapisi iz dnevnika.

Kot so po pisanju ameriške tiskovne agencije AP v torek napovedali organizatorji, bo postavitev z naslovom "David Bowie Is" raziskovala tako glasbenikov ustvarjalni proces kot tudi njegov vpliv na umetnost in kulturo.

Razstava bo obsegala tudi glasbenikovo sodelovanje z umetniki s področja mode, zvoka, grafičnega oblikovanja, gledališča in filma.

Razstavo bodo odprli 23. marca in bo na ogled do 28. julija. Eksponate zanjo bodo pridobili v arhivu Davida Bowieja v New Yorku.

Danes 65-letni glasbenik, ki živi v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.