EPK 2012 7.9.2012 7:57

Festival Stoptrik v drugi izdaji s slovansko panoramo

Maribor, 7. septembra - Po lanski krstni izvedbi bo v mariborski Pekarni te dni potekal 2. mednarodni filmski festival Stoptrik, posvečen izključno umetnosti "stop-motion" animacije. Tokrat prinaša "slovansko panoramo" - izbor sodobne produkcije in najboljšega z območij nekdanje Jugoslavije ter Poljske in Ukrajine. Prihodnji mesec bo festival na ogled še na Poljskem.

Producent festivala je mariborski Zavod Iskra, letos pa je umeščen tudi v program Evropske prestolnice kulture (EPK). Dogajanje se bo začelo danes dopoldne s pričetkom tridnevne delavnice "stop-motion" animacije, popoldnevi do nedelje pa bodo rezervirani za projekcije animiranih filmov.

Osrednji program bo predstavljen v sekciji Slovanska panorama, v okviru katere bo na ogled izbor sodobne produkcije in retrospektive animacij iz držav nekdanje Jugoslavije, Poljske in Ukrajine.

V posebnem izboru bodo predstavili poljsko šolo animacije, program pa bo dopolnila še okrogla miza o stanju produkcije in distribucije animiranih filmov v Sloveniji.

V tekmovalnem delu festivala je prijavljenih 40 filmov iz 24 držav, o zmagovalcu bo odločilo občinstvo.

Festival Stoptrik bo od 5. do 7. oktobra potekal še v poljskem mestu Niepolomice.

"Stop-motion" je tehnika snemanja animacije, pri kateri se predmete premika ročno, tako se ustvari učinek gibanja.