Svet 10.9.2012 5:30

Beuysov atelje v Kleveju odprl vrata za širšo javnost

Essen, 10. septembra - V mestu Kleve v Spodnjem Porenju so restavrirali in za javnost odprli prvi atelje nemškega kiparja in akcijskega umetnika Josepha Beuysa (1921-1986). Prostori v nekdanjem zdraviliškem domu razkrivajo številna presenečenja iz življenja umetnika, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanji umetnikov atelje v Muzeju zdravilišču Kleve so po obsežni prenovi odprli v nedeljo. Prostore v nekdanjem Zdravilišču Friedrich-Wilhelim je imel umetnik v najemu med letoma 1957 in 1964. V Beuysovem ustvarjanju je v tem času prišlo do pomembnega preobrata, v tem času so se izoblikovali tudi temelji za njegovo poznejše umetniško ustvarjanje.

Umetnikova družina je za ureditev ateljeja dala na razpolago številna umetnikova dela, pa tudi barve in osebne predmet. Med njimi so tudi zgodnejša dela, ki jih je imela sicer javnost doslej priložnost videti le redko. Po pisanju dpa velja omeniti tudi kiparski avtoportret iz mavca iz leta 1947.

Joseph Beuys se je rodil v Krefeldu v Nemčiji. Med 2. svetovno vojno je kot letalec strmoglavil v Rusiji. Pred podhladitvijo so ga rešili tako, da so njegovo telo obdali z lojem in klobučevino. Ta dramatična izkušnja je razlog, da sta imela omenjena materiala v njegovem umetniškem delu pozneje bistveno vlogo.

Študiral je v Düsseldorfu in bil tam tudi profesor kiparstva. Razvil je tezo o razširjeni plastiki in umetnosti, po kateri je treba z akcijami preseči racionalistično razdeljenost umetnosti, znanosti in kulture. Njegova avantgardna in provokativna dela prvega obdobja se se kasneje umaknila ritualiziranim happeningom v prid sožitju človeka in narave.

Prenova in ureditev umetnikovega ateljeja je po besedah dolgoletnega vodje muzeja Guida de Werda stala okrog 4,3 milijona evrov. Pred prenovo je prostore uporabljal mestni arhiv.